Η Apple έπεισε τον Τραμπ ότι ο εμπορικός πόλεμος θα ωφελήσει κυρίως τη Samsung

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 19 Αυγούστου 2019 στις 16 ώρες και 46 λεπτά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Tim Cook εκμεταλλεύτηκε ένα δείπνο με τον Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2019 για να παροτρύνει τον μισθωτή του Λευκού Οίκου να μην άρει νέους δασμολογικούς φραγμούς για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ο ηγέτης θα είχε καταφέρει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι αυτά τα νέα εμπόδια θα ευνοούσαν τον κύριο ανταγωνιστή του Samsung. Νέοι φόροι πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Οι μεγάλοι Αμερικανοί ηγέτες συνεχίζουν να προσπαθούν, πίσω από τα παρασκήνια, να επηρεάσουν την ενίοτε μια μικρή μυϊκή πολιτική του Λευκού Οίκου – και σε αυτό το πλαίσιο οι Tim Cook και Donald Trump γευματίστηκαν μαζί την Παρασκευή. Αυτή τη φορά, οι δύο άνδρες συζήτησαν τον εμπορικό πόλεμο και ειδικά την ανέγερση νέων τελωνειακών φραγμών σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα από την 1η Σεπτεμβρίου. Ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα θα δουν πράγματι την τιμή τους να αυξάνεται κατά 10% αυτήν την ημερομηνία. Τα AirPods και το Apple Watch ειδικότερα θα επηρεαστούν – ενώ τα iPhone, iPad και MacBooks θα γλιτώνονταν από τώρα. Όμως αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να αρθούν οι νέοι φόροι εισαγωγής, επηρεάζοντας έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων.

Ο Tim Cook θα έκανε τον Trump να καταλάβει ότι ως έχει, τα νέα τελωνειακά εμπόδια θα ευνοήσουν κυρίως τη Samsung

Πριν από τη συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ υπενθύμισε σε ένα tweet, όπως έχει συνηθίσει, τι παραμένει ο νούμερο 1 στόχος του: για τις αμερικανικές εταιρείες, ιδίως την Apple, να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Έχω δείπνο απόψε με τον Tim Cook από την Apple. Πρόκειται να ξοδέψουν τεράστια χρηματικά ποσά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φοβερό! ” Ωστόσο, ο Tim Cook θα μπορούσε να κάνει τον Αμερικανό πρόεδρο να καταλάβει ότι τα νέα εμπόδια θα έβλαπταν την Apple και θα ευνοούσαν ιδιαίτερα τον κύριο ανταγωνιστή της, τη Samsung. Ο κορεάτης κατασκευαστής βασίζεται σε εργοστάσια στο Βιετνάμ, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες της Ασίας – όλες οι αγορές εξαιρούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Αλλά και στην Κίνα, αν και η παραγωγή στη χώρα έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Τραμπ εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι είχε “Εξαιρετική συνάντηση με τον Tim Cook” : «Ο Τιμ μου είπε για τα τελωνειακά εμπόδια. Και ένα από τα πράγματα [dont il a parlé, ndlr], και ότι υπερασπίστηκε καλά, είναι ότι η Samsung είναι ο νούμερο 1 ανταγωνιστής τους και ότι η Samsung δεν πληρώνει τελωνειακά εμπόδια [levées par les Etats-Unis, ndlr] γιατί εδρεύουν στη Νότια Κορέα ». Και ο Αμερικανός πρόεδρος να συνεχίσει: «Είναι δύσκολο για την Apple να πληρώσει τελωνειακούς φόρους εάν ανταγωνίζεται με μια πολύ μεγάλη εταιρεία που δεν έχει τις ίδιες υποχρεώσεις. Τον ρώτησα «πόσο καλός είναι ένας ανταγωνιστής;». Μου είπε ότι ήταν πολύ καλός ανταγωνιστής. Έχουμε λοιπόν τη Samsung η οποία δεν πληρώνει για τελωνειακούς φραγμούς επειδή βρίσκονται αλλού, κυρίως στη Νότια Κορέα, αν και εδρεύουν στη Νότια Κορέα. Και νομίζω ότι το γήπεδο του ήταν πολύ πειστικό. Έτσι το σκέφτομαι ».

Διαβάστε επίσης: Huawei, Android, ARM και Trump – ενημέρωση κατάστασης

Εάν τα επιχειρήματα του Tim Cook κάνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να διστάζει τόσο πολύ, είναι αναμφίβολα επίσης επειδή ο τελευταίος βρισκόταν σε μια ευαίσθητη κατάσταση σε αυτό το αρχείο. Πέρυσι, καθώς οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα εντάθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να υπογράψουν μια συνθήκη που ονομάστηκε KORUS με τη Νότια Κορέα. Η συνθήκη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τη χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Samsung, θα εξαιρούνται από νέους τελωνειακούς φραγμούς κατά την εισαγωγή.

Πηγή: Cnet