Η Antitrust Italy επιβάλλει πρόστιμο στη Vodafone για μείωση της ανανέωσης από 30 ημέρες σε 28 ημέρες

Η Antitrust Italy επιβάλλει πρόστιμο στην Infostrada για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για τη μείωση της ανανέωσης από 30 σε 28 ημέρες

Η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγοράς επέβαλε κυρώσεις στη Vodafone Italia SpA συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για την υιοθέτηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ως μέρος δύο ελιγμών για τη μείωση της περιόδου ανανέωσης προσφοράς από 30 σε 28 ημέρες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Οι πρακτικές τέθηκαν σε εφαρμογή για συγκεκριμένους χρήστες στόχους: από τη μία πλευρά, οι συνδρομητές των προσφορών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας φωνής ή / και συνδρομής σε συνδυασμό με την πώληση σε δόσεις προϊόντων. αφετέρου, οι πελάτες επιλογών σταθερής τηλεφωνίας σε σχέση με τις οποίες υπάρχει διευκόλυνση στο κόστος ενεργοποίησης καθώς και προσφορές διπλής αμοιβής για τις οποίες υπάρχει χρέωση σε περίπτωση πρόωρης ανάληψης.

Η Αρχή διαπίστωσε την ανακρίβεια της συμπεριφοράς που συνίσταται στο ότι άλλαξε την περίοδο ανανέωσης των επιλογών φωνής για κινητά σε συνδυασμό με την πώληση σε δόσεις προϊόντων (smartphone, tablet κ.λπ.) και τις επιλογές σταθερής τηλεφωνίας που χαρακτηρίζονται από την δόση του κόστους ενεργοποίησης και , σε ορισμένες περιπτώσεις, με αμοιβή για πρόωρη ανάληψη, παρέχοντας σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος υπαναχώρησης, την άμεση πληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων του προϊόντος (επαναφορτιζόμενες προσφορές κινητής τηλεφωνίας) ή το κόστος ενεργοποίησης (προσφορές σταθερής τηλεφωνίας), καθώς και οποιοδήποτε αντάλλαγμα για πρόωρο τερματισμό (συνδρομητικές προσφορές για κινητά και σταθερή προσφορά διπλής πληρωμής).

Η Αρχή σημείωσε ότι η μονομερής επιβολή της μετάβασης από 30 σε 28 ημέρες της περιόδου ανανέωσης οδήγησε σε οικονομική επιβάρυνση για όλους τους πελάτες. Οι πρακτικές επομένως θεωρήθηκαν επιθετικές, καθώς ήταν ικανές να περιορίσουν την ελευθερία επιλογής σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης από τη σύμβαση από εκείνους τους καταναλωτές που δεν σκόπευαν να αποδεχθούν τις αλλαγές που ετοίμασε μονομερώς η εταιρεία – ένα δικαίωμα αναγνωρισμένο από τομεακούς κανονισμούς όπως ορίζεται προστασία του πελάτη από συμβατική παραλλαγή που επιβάλλεται από τον άλλο ανάδοχο.

Επιπλέον, στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, η τροποποίηση της περιόδου ανανέωσης πραγματοποιήθηκε σε ένα πλαίσιο αγοράς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που, στο σύνολό του, περιόρισε τη δυνατότητα να βρει διαφορετικές προσφορές στην αγορά και έτσι επηρέασε την απόφαση των πελατών σχετικά με την άσκηση ή όχι του σχετικού δικαιώματος υπαναχώρησης.

δελτίο τύπου

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της διάταξης AGCM

Επομένως, η Ιταλική Αντιμονοπωλιακή Αρχή αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στη Vodafone Italia με 1 εκατομμύριο ευρώ για τη μείωση της μηνιαίας ανανέωσης σε 4 εβδομάδες. Ο Tim και ο Wind είχαν ήδη επιβληθεί πρόστιμα τον Αύγουστο του 2016. Εν τω μεταξύ, η Vodafone μπορεί να προσφύγει στο Lazio Tar.

Για να λαμβάνετε πολλές ειδήσεις και χρήσιμες συμβουλές ειδικά για τον κόσμο της τηλεφωνίας, είναι δυνατόν εγγραφείτε δωρεάν στο κανάλι Mondomobileweb του Telegram. Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το στα κοινωνικά σας δίκτυα και ακολουθήστε το MondoMobileWeb επί Ειδήσεις Google (κάνοντας κλικ στο αστέρι ή στο Follow), Facebook, Ίνσταγκραμ είναι Κελάδημα. Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις απόψεις και τις εμπειρίες σας σχολιάζοντας τα άρθρα μας.