Η AMD χτυπά την Intel: Ryzen 5 CPU εκρήγνυται νέο ρεκόρ πωλήσεων

Phonandroid : actu Android et High-tech

Σύμφωνα με πληροφορίες, η AMD αναλαμβάνει την Intel: σύμφωνα με στοιχεία ενός γερμανικού λιανοπωλητή, περισσότερο από το 80% των CPU που πωλούνται στη χώρα είναι Ryzen 5 3600s – γεγονός που αφήνει τα i3, i5 και άλλα i9 πολύ πίσω πίσω, μερίδιο αγοράς περίπου 20%. Η Intel υφίσταται σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα των καταναλωτών. Τι γίνεται αν ήρθε η ώρα να επιστρέψετε;

Από την κυκλοφορία του Ryzen, υποψιαζόμασταν ότι η AMD χτύπησε ένα μεγάλο χτύπημα. Μεταξύ 2017 και 2018, το μερίδιο αγοράς της AMD αυξήθηκε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά 3,8% παγκοσμίως για επιτραπέζιους υπολογιστές, 3,4% στην αγορά διακομιστών και κέντρων δεδομένων και 5,2% % στην αγορά φορητών υπολογιστών. Ωστόσο, σε μια αγορά δυοπωλίου σε αυτά τα τρία τμήματα, ό, τι κερδίζει η AMD ισοδυναμεί με απώλεια για την Intel.

Γιατί η AMD αναλαμβάνει την Intel

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η AMD αναγκάστηκε να ανταγωνιστεί την Intel στην τιμή – επειδή δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την απόδοση. Η Intel θα μπορούσε, από την πλευρά της, να χρεώσει μια υψηλή τιμή για τους πιο αποτελεσματικούς επεξεργαστές της – λόγω έλλειψης πραγματικού άμεσου ανταγωνισμού. Αυτό επέτρεψε από καιρό την Intel να εξασκήσει πιο άνετα περιθώρια και να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της. Αλλά όλα έχουν αλλάξει με τη νέα αρχιτεκτονική AMD Zen και Zen 2 από την οποία προέρχονται οι Ryzen.

Αυτοί οι επεξεργαστές προσφέρουν τώρα απόδοση συγκρίσιμη με τα αντίστοιχα της Intel. Για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, η AMD έχει υιοθετήσει μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση από τον ανταγωνιστή της. Ο ιδρυτής επέλεξε να αναπτύξει έναν μειωμένο αριθμό πλατφορμών με μια αρθρωτή προσέγγιση, η οποία είναι σημαντικά λιγότερο δαπανηρή στην έρευνα και την ανάπτυξη. Και αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό, δεδομένου ότι καθιστά δυνατή τη δημιουργία σειρών επεξεργαστών απλώς προσθέτοντας ή αφαιρώντας πανομοιότυπα «modules».

Για τους πιο υψηλού επιπέδου επεξεργαστές, ιδίως EPYC, η AMD αντιπαραβάλλει ορθά το Zen 2 πυρήνες χαραγμένο σε 7 nm σε καλούπι χαραγμένο σε 14 nm. Όλα αυτά απλοποιούν την κατασκευή τους και αυξάνουν την απόδοση. Ωστόσο, αυτή η πλατφόρμα, με ακόμα πολύ επιθετικές τιμές, έχει αρχίσει να επιτρέπει στην AMD να τρέχει στο μερίδιο αγοράς του ανταγωνιστή της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην κατηγορία καταναλωτών: οι χρήστες είναι πιο ευαίσθητοι στο επιχείρημα του κόστους, ενώ η απόδοση των τσιπ AMD ταιριάζει με εκείνη της Intel.

Αλλά δεν είναι όλη αυτή η ιστορία: Η Intel σκόνταρε επίσης τη μετάβαση στα 10nm. Αν πιστεύουμε ότι το αρχικό τους πρόγραμμα, τα 10 nm θα έπρεπε να έχουν φτάσει σε επιτραπέζιους υπολογιστές πριν από αρκετά χρόνια – ωστόσο το 2019 προσφέρουν μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό αναφορών σε αυτήν την ωραία χαρακτική. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί ποιος λέει την λεπτότητα της χαρακτικής, λέει περισσότερα τρανζίστορ στον ίδιο χώρο, καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Απέναντι, η AMD δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον αρθρωτό σχεδιασμό της, για να φτάσει στα 10 nm και τώρα στα 7 nm. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι το AMD είναι υπέροχο, δηλαδή το χυτήριο δεν διαθέτει δικά του εργοστάσια. Και, συνεπώς, αναθέτει υπεργολαβικά την κατασκευή των επεξεργαστών της, μεταξύ άλλων, στο TSMC, το οποίο έχει ήδη κυριαρχήσει στη διαδικασία χάραξης 7 nm – ενώ η Intel πρέπει να αναπτύξει τα πάντα εσωτερικά. Ξαφνικά, η Intel βασίζεται στα 14nm από το 2015 και δείχνει μόνο μέτρια πρόοδο από γενιά σε γενιά.

Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, η Intel προσπάθησε να προμηθεύσει την αγορά με αρκετούς επεξεργαστές σε επίπεδο εισόδου κατά την περίοδο. Ως εκ τούτου, η AMD έχει καθιερωθεί φυσικά ως μια ιδιαίτερα φθηνή και ελκυστική εναλλακτική λύση.

Η AMD θα είχε ήδη εγκαταλείψει τη Intel KO στη Γερμανία

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, εμφανίζονται οι αριθμοί ενός γερμανικού λιανοπωλητή, Mindfactory. Μαθαίνουμε ότι οι επεξεργαστές AMD αντιπροσώπευαν το 81% των πωλήσεων CPU τον Σεπτέμβριο – γεγονός που αφήνει την Intel με λιγότερο από 20%. Τον Αύγουστο, ο ίδιος λιανοπωλητής ισχυρίστηκε ήδη ότι πούλησε το 79% των επεξεργαστών AMD.

Η CPU με τις καλύτερες πωλήσεις στη σειρά λέγεται ότι είναι το Ryzen 5 3600, το οποίο στη διαδικασία έχει ξεπεράσει εκείνο όλων των επεξεργαστών Intel i3, i5 και i9. Φυσικά αυτοί οι αριθμοί δίνουν μόνο μια ιδέα της κατάστασης και πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες ανεξάρτητες πηγές πριν ληφθούν στην ονομαστική τους αξία. Θυμηθείτε ότι τα τρία τέταρτα της αγοράς παραμένουν κατειλημμένα, όλα τα τμήματα συνδυάζονται, από την Intel σε περισσότερο από 75%.

Η Intel εξακολουθεί να διατηρεί δεσπόζουσα θέση στα κέντρα δεδομένων, καθώς και σε φορητούς υπολογιστές. Και σε περισσότερα από τριάντα χρόνια ύπαρξης, έχει δημιουργηθεί ένα αποθεματικό μετρητών που μπορεί να επιτρέψει στον ιδρυτή να αντέξει την καταιγίδα. Ωστόσο, η στρατηγική της AMD δεν θα απλοποιήσει το έργο της Intel. Πώς μπορεί λοιπόν να επιστρέψει η μπλε ομάδα; Πρώτον, με την κορυφή της γκάμας.

Διαβάστε επίσης: Η Intel εκπλήσσεται από την επιτυχία της AMD σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα

Περιμένουμε την επερχόμενη κυκλοφορία του Core i9-9900KS με ένα νέο Turbo όλοι οι πυρήνες έως 5 GHz – χωρίς να γνωρίζουμε τι θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση ενέργειας, λόγω έλλειψης επαρκώς λεπτής χάραξης. Η Intel αναμένεται επίσης στην αγορά GPU. Τι νομίζετε ? Πώς νομίζετε ότι η Intel μπορεί να ανακάμψει; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: Techradar