Η AMD λανσάρει 7nm Ryzen 4000 CPUs και ασκεί πίεση στην Intel

Η AMD ανακοινώνει την άφιξη του Ryzen 4000 έως το τέλος του 2020

Μετατόπιση. ο 7 Ιανουαρίου 2020 στις 14 ώρες και 30 λεπτά

Η AMD λανσάρει τους Ryzen 4000 CPUs χαραγμένους στα 7 nm και ταυτόχρονα ασκεί μεγάλη πίεση στον μακροχρόνιο ανταγωνιστή της Intel. Ο κατασκευαστής επέλεξε να ενσωματώσει την αρχιτεκτονική του Zen 2 σε φορητούς υπολογιστές. Στην πραγματικότητα, αυτοί θα είναι οι πρώτοι επεξεργαστές φορητού υπολογιστή AMD που θα κάνουν το άλμα στα χαρακτικά 7nm. Σύμφωνα με την CEO της AMD Lisa Su, αυτή η σειρά 4000 θάβει τους επεξεργαστές Blue Team’s Ice Lake 10nm.

Πίστωση: AMD

Η AMD σημείωσε μεγάλο χτύπημα κατά τη διάρκεια αυτής της CES 2020. Ο ιδρυτής αποκάλυψε επίσημα τις νέες CPU της σειράς Ryzen 4000 χαραγμένες σε 7 nm και βασισμένος στην αρχιτεκτονική Zen 2. Αυτοί είναι οι πρώτοι επεξεργαστές φορητού υπολογιστή AMD που πήραν το βύσμα χαρακτικής 7nm. Πράγματι, η AMD είχε ήδη φέρει αυτήν την καινοτόμο αρχιτεκτονική στους επεξεργαστές τους για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Η AMD αποφάσισε να μειώσει τους επεξεργαστές της σε δύο διαφορετικές οικογένειες: το 15W Ryzen U-Series, σχεδιασμένο για εξαιρετικά φορητές συσκευές και το 45W Ryzen H-Series, που αναπτύχθηκε ειδικά για παιχνίδια και δημιουργία περιεχομένου (λογισμικό 3D, επεξεργασία κ.λπ. .). Σύμφωνα με την AMD, η σειρά H θα είναι σε θέση να προσφέρει απόδοση από υπολογιστή σε φορητό υπολογιστή.

Διαβάστε επίσης: AMD Slams Intel – Ryzen 5 CPU Explode New Sales Record

Γίνετε ο πρώτος στην αγορά φορητών υπολογιστών

Παράλληλα με αυτές τις δύο διακρίσεις, η AMD ανακοίνωσε ότι θέλει να διατηρήσει τα ονόματα Ryzen 3, Ryzen 5 και Ryzen 7 για να διαφοροποιήσει τα διαφορετικά μοντέλα που θα είναι διαθέσιμα στις σειρές U και H. Τώρα ας φτάσουμε στην καρδιά του θέματος. Όπως μας λένε οι συνάδελφοί μας από το The Verge, η CEO της AMD Lisa Su εκμεταλλεύτηκε το CES 2020 για να παρουσιάσει επίσημα το καλύτερο από τα καλύτερα της σειράς U: το Ryzen 7 4800U. Στο πρόγραμμα, οκτώ πυρήνες και 16 νήματα για βασική συχνότητα 1,8 Ghz που μπορεί να φτάσει έως 4,2 Ghz.

Το σημείο αναφοράς μιλάει από μόνο του και τα στοιχεία συγκρίνονται άμεσα με την απόδοση του Intel Core i7-1065G7:

  • 4% περισσότερη απόδοση σε ένα νήμα
  • 90% περισσότερη απόδοση στο multi-threading
  • 25% περισσότερη απόδοση γραφικών

Όσον αφορά τη σειρά H, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης θα είναι ο Ryzen 7 4800H, με οκτώ φυσικούς πυρήνες, 16 λογικούς πυρήνες και ρυθμό ρολογιού 2,9 GHz που μπορεί να ενισχυθεί στα 4,2 GHz. Σύμφωνα με την AMD, οι πρώτοι επεξεργαστές φορητού υπολογιστή AMD Ryzen 4000 Series αναμένεται να προσγειωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε συσκευές κατασκευασμένες από τις Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo και πολλές άλλες. Για να ελπίζει να αντισταθμίσει τον ανταγωνιστή της, η Intel λέει από την πλευρά της να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει εγγραφή της CPU της στα 5 nm έως το 2023.

Πηγή: The Verge

Πίστωση: AMD