Η AMD είναι σε κορυφαία μορφή: το μερίδιο αγοράς του υπολογιστή είναι 40%!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετά από μια καλή χρονιά 2019, η AMD, ο αιώνιος αντίπαλος της Intel, θα αντιπροσωπεύει το 40% της αγοράς επεξεργαστών υπολογιστών σύμφωνα με το PassMark. Μια φιγούρα που ο ιδρυτής δεν είχε φτάσει από το 2006. Μια επιτυχία που θα οφείλεται στην εξαιρετική στρατηγική της εταιρείας ενάντια στην Intel, η οποία είναι λιγότερο αποφασιστική.

Νιώσαμε ότι έρχεται. Και τέλος, εδώ είναι ένας δείκτης που το επιβεβαιώνει: Η AMD επέστρεψε στη μάχη. Η PassMark, εκδότης του επώνυμου εργαλείου αναφοράς για Windows, ισχυρίζεται ότι οι επεξεργαστές AMD τροφοδοτούν το 40% των υπολογιστών που έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό του. Αυτό δεν είχε συμβεί για 14 χρόνια όταν η Intel και η AMD ήταν λαιμός και λαιμός. Εn επιτυχία που οφείλει προφανώς η χάραξη 7 nm, πολύ αποτελεσματικό ενάντια στους επεξεργαστές χαραγμένους σε 14 nm από την Intel, αλλά και στην επιθετική εμπορική στρατηγική της.

Διαβάστε επίσης: AMD Ryzen 3000: ανακοινώθηκαν πέντε μοντέλα επεξεργαστών, από 199 $ έως 499 $

Η μάχη AMD vs Intel για επεξεργαστές υπολογιστών x86 είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο η ιστορία των Windows. Κάποιος είναι πάντα μπροστά. Το άλλο ακόμα πίσω. Φυσικά, η ισορροπία ισχύος κυμαίνεται τακτικά. Μερικές φορές η Intel είναι παντού. Μερικές φορές το AMD παίρνει τα μαλλιά του θηρίου. Είναι εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το χάσμα μεταξύ των δύο σκιέρ cross-country ήταν ωστόσο πιο περιορισμένο από σήμερα. Η Intel ήταν κάτω από 60% και η AMD πάνω από 40%. Οι δύο εταιρείες ήταν λαιμός και λαιμός, προς χαρά των τεχνόφιλων που εκμεταλλεύτηκαν πλήρως αυτόν τον έντονο ανταγωνισμό.

Zen 2: ο επεξεργαστής που άλλαξε τα πάντα

Μετά το 2006, ωστόσο, η Intel έκανε πίσω. Ολο και περισσότερο. Μέχρι το 2016 όταν ήταν παρόντες οι επεξεργαστές του σε περισσότερους από 8 στους 10 υπολογιστές. Πολλοί παράγοντες έπαιξαν υπέρ της Intel. Κυριαρχία στην ταχύτητα των επεξεργαστών. Καλύτερες εμπορικές προσφορές με μάρκες. Ευτυχώς, όλοι δεν έμειναν έτσι. Το 2017, η AMD παρουσιάζει τη σειρά Zen 2. Συστατικά με χαρακτική λεπτότητα 7 nm.

Η λεπτότητα της χαρακτικής είναι σημαντική στον κόσμο των επεξεργαστών: όσο μικρότερο είναι, τόσο λιγότερο θερμαίνεται το συστατικό, καθιστώντας δυνατή τη βελτίωση των ρυθμών. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα της AMD προσφέρουν συχνά την ίδια απόδοση με την Intel. Αυτό δεν είχε συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ η Intel εξακολουθεί να βασίζεται σε χαρακτική 14nm, Η AMD ωφελείται το 2019, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, της χαρακτικής στα 7 nm. Μια ωριμότητα που επιτρέπει στην AMD να μειώσει την τιμή αυτών των στοιχείων, τα οποία είναι πολύ πιο προσιτά από τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης: Η Intel αποκαλύπτει ότι σκοπεύει να κάψει τους επεξεργαστές της στα 5 nm από το 2023, 1,4 nm θα φτάσει το 2029

Σύμφωνα με αναλυτές, η AMD θα μπορούσε ακόμη να πάρει μερικά σημεία της αγοράς επεξεργαστών x86 το 2020, ενώ περιμένει την Intel να κυκλοφορήσει ένα προϊόν χαραγμένο στα 10 nm. Ωστόσο, η εταιρεία Santa Clara παραμένει σημείο αναφοράς στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών όπου η συχνότητα των επεξεργαστών είναι κρίσιμη και όπου η Intel είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό μπροστά σε ένα AMD ορατά σε πολύ καλή κατάσταση.

Πηγή: WCCFTech