Η Amazon, το Cdiscount και άλλοι ιστότοποι εξαπατούν μαζικά τον ΦΠΑ σύμφωνα με τον Bercy

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 12 ώρες και 20 λεπτά

Η Amazon, το Cdiscount και άλλοι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην απάτη ΦΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Οικονομικών. Το πρόβλημα θα προέρχεται από το “marktplaces”, δηλαδή τη δυνατότητα ανεξάρτητων πωλητών να πωλούν σε αυτές τις πλατφόρμες. Το 98% των πωλητών σε αυτές τις αγορές δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΦΠΑ στη Γαλλία.

Η Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών (IGP) καταγγέλλει σε μια έκθεση που ανέλαβε η Les Echos την «μαζική» απάτη ΦΠΑ στην οποία εμπλέκονται οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων, ιδίως η Amazon και το Cdiscount. Το πρόβλημα προέρχεται από τρίτους πωλητές που προσφέρουν το προϊόν τους μέσω της “αγοράς” αυτού του είδους επεκτάσεις του κύριου ιστότοπου όπου μερικές φορές βρίσκουμε ακόμη φθηνότερα προϊόντα. Και για καλό λόγο: αφού ελέγξαμε περίπου 24.459 πωλητές, μόνο 538 ήταν σε καλή κατάσταση. Το 98% των πωλητών δεν είχαν αριθμό μητρώου ΦΠΑ στη Γαλλία.

Αυτές οι αγορές προσφέρουν πραγματικά υπερηφάνεια για τους πωλητές που κατοικούν στο εξωτερικό – το 40% εδρεύει στην Κίνα το 2019 σύμφωνα με τον Les Echos. Και πολλοί φαίνεται να θέλουν να απαλλαγούν από τις πολυπλοκότητες του γαλλικού φορολογικού νόμου. Ωστόσο, το βάρος τους είναι όλο και περισσότερο βαρύ στις πλατφόρμες: 58% του κύκλου εργασιών της Amazon, μεταξύ 30% και 40% του Cdiscount. Σε επαφή με τον Les Echos, ο γαλλικός ιστότοπος είπε ότι εξέπληξε τα συμπεράσματα του IGF: “Από τους 12.000 πωλητές μας, 5.000 είναι γαλλικές εταιρείες που εμφανίζουν τον αριθμό ΦΠΑ στον ιστότοπο”, υπερασπίζεται την πλατφόρμα.

Κολοσσιαίο έλλειμμα

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πρώτον, επειδή ωφελεί τους ξένους παίκτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πωλούν μόνιμα τα προϊόντα τους 20% φθηνότερα από αυτά των πωλητών που εδρεύουν στη Γαλλία. Δεύτερον, επειδή το έλλειμμα είναι κολοσσιαίο. Ο Bercy δεν δίνει συνολικό αριθμό, αλλά ο Les Echos σημειώνει το παράδειγμα 43 ελεγχόμενων εταιρειών των οποίων το έλλειμμα για τα δημόσια οικονομικά ήταν 285 εκατομμύρια ευρώ. Ένα άχυρο όταν γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 100.000 πωλητές στο διαδίκτυο το 2019.

Διαβάστε επίσης: Amazon – παραγγέλνει έναν διακόπτη Nintendo και λαμβάνει προφυλακτικά!

Η υπόθεση έχει πλέον διαβιβαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα. Ωστόσο, η κατάσταση θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει από το 2021: Στη συνέχεια, οι Amazon, Cdiscount και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων θα πρέπει να εισπράττουν ΦΠΑ για τους πολλούς πωλητές στις αγορές τους.

Πηγή: Les Echos