Η Amazon ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 250 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στη Γαλλία το 2018

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Amazon ισχυρίζεται ότι πλήρωσε 250 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στη Γαλλία το 2018. Από αυτό το ποσό, 150 εκατομμύρια ευρώ είναι άμεσες παρακρατήσεις (φόροι και κοινωνικές εισφορές). Υπενθυμίζοντας, ο κύκλος εργασιών του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Συντελεστές: Amazon-presse.fr

Κατηγορούμενος τακτικά ότι δεν πληρώνουν φόρους ή όχι αρκετά, η Amazon αποφάσισε να παίξει την κάρτα διαφάνειας και ανακοίνωσε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το ποσό των φόρων της στη Γαλλία το 2018: 250 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό, 150 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται σε άμεσες παρακρατήσεις (εταιρικοί φόροι, εργοδοτικές εισφορές, τοπικοί φόροι και άλλα). Τα υπόλοιπα ήταν για το κράτος όπως ο ΦΠΑ ή το CSG. Συνολικά, η εταιρεία ανήλθε σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών πέρυσι.

Αυτή η ξαφνική «επιθυμία» επικοινωνίας με αυτά τα στοιχεία εμφανίζεται όταν εκατό Γάλλοι φορολογούμενοι μόλις υπέβαλαν καταγγελία εναντίον του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου για μη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις του στη Γαλλία. ” Ήξερα ότι υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τον οικονομικό μας αντίκτυπο και το ποσό των φόρων που καταβάλλει η Amazon στη Γαλλία », δήλωσε ο Frédéric Duval, γενικός διευθυντής της Amazon France, στις κεραίες του France Info. ” Θα ήθελα να ρίξω πιο συγκεκριμένο φως στη συμβολή μας στην απασχόληση, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών και το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο », αυτός προσθέτει.

Amazon, καταστροφέας εργασίας

Σύμφωνα με το αφεντικό, η Amazon απασχολεί 9.300 άτομα σε 20 τοποθεσίες logistics στη Γαλλία. ” Η Γαλλία είναι απαραίτητη για το Amazon […] Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ στις γαλλικές μας δραστηριότητες από το 2010 ″. Φιγούρες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κατηγορίες του Mounir Mahjoubi, αναπληρωτή LREM και πρώην υπουργού Εξωτερικών που είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή.

Για τον Mounir Mahjoubi, η Amazon ευθύνεται για την καταστροφή 7.900 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον πολιτικό, η αμερικανική εταιρεία « καταστρέφει περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι δημιουργεί. Με ισοδύναμο κύκλο εργασιών, οι αποθήκες της προσλαμβάνουν 2,2 φορές λιγότερους υπαλλήλους από τους παραδοσιακούς εμπόρους. Η λιανική της δραστηριότητα, δηλαδή εκτός του Marketplace, έχει δυνητικά εξαλείψει 10.400 θέσεις εργασίας σε καταστήματα. Περιλαμβάνεται το Marketplace, που θα ήταν 20.200 λιγότερες θέσεις εργασίας », διαβεβαιώνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιδράσει στο δελτίο τύπου της Amazon. Ο Bruno Le Maire, ο Υπουργός Οικονομίας, δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η Γαλλία δεν θα αποσύρει το εθνικό φορολογικό της σχέδιο για την GAFA, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή μια διεθνής λύση.

Πηγή: France Info