Η Amazon θα είναι σε θέση να εντοπίσει γεωγραφικά το smartphone σας, είτε χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες της είτε όχι

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Amazon πρόσφατα εισήγαγε ένα νέο πρωτόκολλο που ονομάζεται Sidewalk που χρησιμοποιεί τη ζώνη συχνοτήτων 900 MHz για να ωθήσει την εμβέλεια των παραδοσιακών δικτύων WiFi πολύ πιο μακριά. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου που συνδέει διαφορετικά συνδεδεμένα αντικείμενα που βρίσκονται μίλια μακριά. Αλλά αυτό το είδος του λεγόμενου δικτύου “mesh” προκαλεί ήδη την ανησυχία πολλών ειδικών που φοβούνται ότι η Amazon θα χρησιμοποιήσει το νέο της πρωτόκολλο για σκοπούς μαζικής παρακολούθησης, ιδίως για να παρακολουθεί τη γεωγραφική τοποθεσία ολόκληρου του πληθυσμού, ακόμη και εκείνων που δεν το κάνουν. χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Amazon πραγματοποίησε συνέδριο αφιερωμένο στην παρουσίαση νέων συνδεδεμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ασύρματων ακουστικών Echo Buds και των νέων ηχείων Amazon Echo και Echo dot. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης το νέο της Πρωτόκολλο πεζοδρομίων σχεδιασμένο για τη σύνδεση συνδεδεμένων αντικειμένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Η Amazon εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το Bluetooth και το WiFi έχουν πολύ μικρό εύρος. Για να διορθωθεί αυτό, το πρωτόκολλο ” Το πεζοδρόμιο χρησιμοποιεί το φάσμα 900 MHz χαμηλού εύρους ζώνης για να επεκτείνει την απόσταση από την οποία μπορούν να ελεγχθούν τα συνδεδεμένα αντικείμενα και απαιτεί λιγότερη ισχύ από το Wi-Fi Είπε ο Dave Limp, στέλεχος της Amazon.

Amazon SideWalk: ένα πρωτόκολλο που εγείρει ανησυχίες για το απόρρητο

Η Amazon εξήγησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ότι χρειάζονται μόνο 700 σημεία πρόσβασης για τη δημιουργία ενός δικτύου πλέγματος που καλύπτει ολόκληρη την πόλη του Λος Άντζελες. Οι υποσχέσεις του Sidelwalk είναι από μόνες τους ενδιαφέρουσες, αλλά πολλοί άνθρωποι ήδη χτυπούν τις ειδοποιήσεις για τον απλό λόγο ότι αυτό το πρωτόκολλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς μαζικής παρακολούθησης. Το πιο πειστικό παράδειγμα είναι παρακολούθηση της γεωγραφικής θέσης των smartphone, ακόμη και για όσους δεν συνδέονται με σημεία πρόσβασης στο Amazon ή δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας.

Πράγματι, τα σημεία πρόσβασης είναι σε θέση να εντοπίσουν τη θέση ενός smartphone ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής, ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένα σε αυτό. Αυτό είναι δυνατό επειδή κάθε φορά που μια συσκευή σαρώνει ασύρματα δίκτυα γύρω της, τα σημεία πρόσβασης ανακτούν τη διεύθυνση MAC του. Το Android 10 υποτίθεται ότι θα διορθώσει αυτό το ελάττωμα δημιουργώντας τυχαίες διευθύνσεις MAC, αλλά δεν επηρεάζονται μόνο τα smartphone Android.

Ακόμα χειρότερα, για όσους χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους στο Amazon, η εταιρεία θα μπορούσε να συσχετίσει αυτό το μοναδικό αναγνωριστικό με το προφίλ χρήστη τους. Το πεζοδρόμιο έρχεται σε ένα περιβάλλον όπου το Amazon δεν απολαμβάνει ένα καλό κεφάλαιο εμπιστοσύνης. Η εταιρεία καρφιτσώθηκε πριν από λίγους μήνες για να ακούσει χρήστες ηχείων του Amazon Echo. Αυτό συμβάλλει στην επιδείνωση των φόβων για το απόρρητο.