Η Χαδόπη και η καταπολέμηση της πειρατείας θα είχαν κάνει τους Γάλλους λιγότερο έντονες στη μουσική

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Hadopi και η καταπολέμηση της πειρατείας στη Γαλλία κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις μουσικής στο Διαδίκτυο προς τα πάνω, αλλά με ένα διεστραμμένο αποτέλεσμα: η ακρόαση των Γάλλων θα ήταν λιγότερο ποικίλη συνολικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Συντελεστές: Pixabay

Η Hadopi ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια, κυρίως για να σταματήσει την πειρατική μουσική που εξελίχθηκε παράλληλα με το Διαδίκτυο. Η αποτελεσματικότητα της λεγόμενης «διαβαθμισμένης απόκρισης» προσέγγισης της αποστολής προειδοποιήσεων σε παραβάτες προτού επιβληθεί πρόστιμο ή ακόμη και ανάληψη νομικής δράσης φαίνεται ανάμεικτη, με εκατομμύρια προειδοποιήσεις και τελικά πολύ λίγες καταδικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που βασίστηκε στο TorrentFreak ισχυρίζεται ότι ο γαλλικός αγώνας κατά της πειρατείας ήταν στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικός από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Πληροφορίες, οικονομικά και πολιτική είναι το πνευματικό τέκνο ενός ερευνητή, Ruben Savelkoul, από το Πανεπιστήμιο KU Leuven (Βέλγιο). Για αρκετά χρόνια μετά την εισαγωγή του Hadopi, έβλεπε τα στοιχεία πωλήσεων για τη μουσική στη Γαλλία – και συνέκρινε αυτά τα δεδομένα με αυτά του Βελγίου και των Κάτω Χωρών. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται άλλες μελέτες, η Hadopi είχε θετικό ρεκόρ στις πωλήσεις μουσικής στο διαδίκτυο. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτό το φαινόμενο διατηρήθηκε κυρίως στους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Η πληρωμή για να ακούσετε ένα τραγούδι κάνει τους καταναλωτές λιγότερο τολμηρούς

“Η επίδραση [d’Hadopi] είναι ισχυρότερο για τα σούπερ σταρ που υποδηλώνουν ότι οι μικρότεροι καλλιτέχνες ή οι εξειδικευμένοι καλλιτέχνες αποκτούν έκθεση μέσω παράνομης λήψης, η οποία αντικαθιστά εν μέρει την αρνητική επίδραση της υποκατάστασης στις πωλήσεις », εξηγεί ο ερευνητής. Με άλλα λόγια, ο ερευνητής ισχυρίζεται ότι η πειρατεία είχε λιγότερο αρνητικό ή και θετικό αντίκτυπο σε λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα επειδή επιτρέπει στους χρήστες να ανακαλύπτουν περισσότερη μουσική με χαμηλότερο κόστος. Αλλά ένα άλλο φαινόμενο αναδύεται στα πρώτα χρόνια της Hadopi.

“Συνειδητοποιήσαμε ότι, ελλείψει πειρατείας, οι καταναλωτές τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στο είδος και το στυλ”, παρά στην ποικιλομορφία των καλλιτεχνών. Και προσθέστε: “Όταν δεν μπορούν πλέον να δοκιμάσουν” περιπετειώδη “μουσική, ο καταναλωτής μπορεί να μην έχει την τάση να πληρώσει και να αγοράσει αυτά τα μουσικά είδη για να μάθει την ποιότητά τους και αντ ‘αυτού να επιλέξει πιο” ασφαλείς “αγορές, γεγονός που τους κάνει να καταναλώνουν λιγότερο από ποικιλία », σημειώνει ο ερευνητής.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ruben Savelkoul, η θέσπιση αυστηρότερων πολιτικών κατά της πειρατείας έχει θετική επίδραση στις πωλήσεις. Αλλά κάνει επίσης τους καταναλωτές λιγότερο «ευκρινείς» όσον αφορά την ποικιλία των καλλιτεχνών και των κομματιών, και τους ωθεί να ακούσουν πιο «δημοφιλή» μουσική που παράγεται από γνωστούς καλλιτέχνες. Ο ίδιος ο ερευνητής, ωστόσο, καλεί την προσοχή στα αποτελέσματά του. Πρώτον, επειδή η ανάλυσή της διαρκεί μόνο λίγα χρόνια μετά την εισαγωγή της Hadopi.

Διαβάστε επίσης: IPTV, streaming – μετά από torrents, η Hadopi θα αντιμετωπίσει άλλα μέσα πειρατείας

Στη συνέχεια, επειδή ο τομέας έχει εν τω μεταξύ μεταμορφωθεί, με την έκρηξη της ροής να ωθείται από τους Deezer, Spotify ή Apple Music που επιτρέπει ακριβώς για μια σταθερή τιμή που καταβάλλεται κάθε μήνα πρόσβαση σε έναν τεράστιο κατάλογο μουσικής στο απεριόριστος. Τι πιστεύετε για τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: TorrentFreak