Η πειρατεία κινηματογράφου και τηλεόρασης έχει μειωθεί στην Ευρώπη χάρη στη νόμιμη ροή

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 9 ώρες και 37 λεπτά

Το 2018, η πειρατεία θα είχε μειωθεί στην Ευρώπη. Μια μελέτη, που διεξήχθη από το EUIPO μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2018 στις είκοσι οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμά ότι αυτή η μείωση υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15%. Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της μείωσης θα ήταν η νόμιμη, άφθονη και προσιτή προσφορά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πειρατεία μειώνεται. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το EUIPO, τον αρμόδιο φορέα για την πνευματική ιδιοκτησία. Αυτή η αναφορά, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Σεπτεμβρίου 2018, μετρά τον μέσο αριθμό συνδέσεων από τον χρήστη του Διαδικτύου σε παράνομο περιεχόμενο. Η μέση μείωση της παράνομης κατανάλωσης περιεχομένου θα ήταν 15,1%. Φτάνει 9,7 μηνιαίες συνδέσεις ανά χρήστη. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας που διενήργησε το EUIPO, η οποία αναφέρει ότι το 51% των νέων Ευρωπαίων δεν χρησιμοποίησαν τίποτα παράνομο στο Διαδίκτυο το 2019.

Διαβάστε επίσης: Πειρατεία, IPTV, παράνομη ροή: γιατί το Arcom θα είναι πιο αποτελεσματικό από το Hadopi

Φυσικά, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, μεταξύ των τύπων περιεχομένου και μεταξύ των τύπων συνδέσεων που χρησιμοποιούνται. Οι τηλεοπτικές σειρές αντιπροσωπεύουν το 59% της παράνομης πρόσβασης σε περιεχόμενο. Το 34% είναι συνδέσεις από υπολογιστή και 25% από smartphone. Η μείωση της κατανάλωσης παράνομου περιεχομένου σε αυτόν τον τομέα είναι 8%.

Οι ταινίες αντιπροσωπεύουν το 22% της παράνομης πρόσβασης, εκ των οποίων 14% από υπολογιστή και 8% από smartphone. Η μείωση της παράνομης κίνησης σε ταινίες έφτασε το 19%. Τέλος, η μουσική αντιπροσωπεύει το 19% της παράνομης πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου του 11% από smartphone και 8% από υπολογιστή. Σημειώστε ότι η μουσική είναι η μόνη περιοχή όπου η πειρατεία είναι υψηλότερη σε κινητά από ό, τι σε επιτραπέζιο υπολογιστή. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στη μουσική: 32%.

Μεταδίδονται 4 από τις 5 παράνομες συνδέσεις

Η ροή παραμένει ο πιο κοινός τύπος πρόσβασης στην πειρατεία. Και μακράν, με το 75,3% των συνδέσεων. Η πτώση είναι πιο έντονη εδώ, από 8,5 συνδέσεις ανά χρήστη ανά μήνα έως 7 συνδέσεις. Οι λήψεις αρχείων Torrent (10,4% των συνδέσεων) και οι άμεσες λήψεις (8,8% των συνδέσεων) πέφτουν κάτω από μία σύνδεση ανά χρήστη και ανά μήνα. Η αποϋλοποίηση του περιεχομένου από φυσικό μέσο (5,5%) παραμένει σταθερή.

Διαβάστε επίσης: Η Hadopi κατηγορεί το Facebook, το Twitter και το YouTube ότι χρησιμοποιούνται για πειρατεία

Οι χώρες όπου η πειρατεία είναι η πιο σημαντική στην Ευρώπη είναι η Λιθουανία και η Λετονία, οι μόνες δύο χώρες που υπερβαίνουν (κατά πολύ) τις 20 συνδέσεις ανά χρήστη ανά μήνα. Η Φινλανδία φέρνει πίσω 4,7 συνδέσεις ανά μήνα και ανά χρήστη, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Δανία. Η Γαλλία βρίσκεται στη 17η θέση, πολύ ελαφρώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόνο τρεις χώρες παρατήρησαν αύξηση της πειρατείας το 2018: Σλοβενία, Λιθουανία και Μάλτα.

Η μελέτη θεωρεί ότι η αφθονία της νόμιμης προσφοράς είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες παρακμής. Συγκεκριμένα, οι προσφορές ροής συνδρομών, όπως Netflix, Spotify, Apple Music, Amazon Video. Σε χώρες όπου υπάρχει πλήρως, η μείωση είναι πιο έντονη. Αυτό ισχύει στη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Αυστρία. Αντίθετα, σε χώρες όπου εξακολουθεί να είναι ντροπαλός, η πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι χώρες με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λιγότερο επιρρεπείς σε πειρατεία. Και αυτό είναι λογικό, καθώς η πιθανότητα απόκτησης ενός τύπου συνδρομής Netflix ή Spotify αυξάνεται με την αγοραστική δύναμη.

Πηγή: EUIPO