Η Εθνική Αστυνομία θα εντοπίσει σύντομα τις κρατήσεις όλων των ταξιδιωτών

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 27 Δεκεμβρίου 2019 στις 14 ώρες και 32 λεπτά

Η Εθνική Αστυνομία θα είναι σύντομα σε θέση να γνωρίζει ποιος θα ταξιδέψει και σε ποιον προορισμό. Ένα διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στην Επίσημη Εφημερίδα, επιβεβαιώνει τη δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Ταξιδιωτικών Δεδομένων, σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία εργαλείων για τη συλλογή και διαβούλευση πληροφοριών που εκδίδονται από τις υπηρεσίες αεροπορικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Αυτό είναι ένα διάταγμα που μας αφορά όλους, χωρίς διάκριση. Αφορά δεδομένα μεταφοράς, που περιλαμβάνουν το όνομά σας, τον τόπο αναχώρησης, τον τόπο άφιξης, τις ημερομηνίες και τη διάρκεια του ταξιδιού, τα μέσα μεταφοράς, καθώς και τα στοιχεία πληρωμής. Αυτά τα δεδομένα ανήκουν σε εταιρείες μεταφορών, όπως η Air France-KLM, η SNCF ή η SNCM. Αυτά τα δεδομένα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ελάχιστα από τις αστυνομικές υπηρεσίες. Σύντομα θα είναι.

Διαβάστε επίσης: Κάμερες ταχύτητας ενότητας: το CNIL ανησυχεί πολύ, το κράτος διαχειρίζεται άσχημα τα προσωπικά δεδομένα

Το διάταγμα, που ψηφίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019 και δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό στις 21 Δεκεμβρίου 2019, αφορά τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας που ονομάζεται SNDV. Ή Εθνική υπηρεσία δεδομένων ταξιδιού. Υπό την αιγίδα του Διευθυντή της Εθνικής Αστυνομίας, το SNDV συνδέεται με τα Υπουργεία Εσωτερικών, τους Στρατούς, τη Μετάβαση Οικολογικής και Αλληλεγγύης (επιφορτισμένες με τις μεταφορές) και τη Δράση και τους Δημόσιους Λογαριασμούς.

Αυτό το διάταγμα δεν αφορά την πραγματική χρήση των δεδομένων. Αφιερώνεται σε όλο το ανάντη τμήμα, δηλαδή ρύθμιση εργαλείων συλλογής και μορφοποίησης που θα επιτρέψει την επακόλουθη εκμετάλλευσή του. Το SNDV θα είναι επομένως ο κύριος ανάδοχος για την ανάπτυξη αυτών των εργαλείων. Είναι επίσης υπεύθυνη για μια μελέτη σχετικά με τη σκοπιμότητα χρήσης των δεδομένων, από τεχνική, οικονομική, χρηματοοικονομική και νομική άποψη. Πρέπει επίσης να καθορίσει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων.

Σχετικά αεροπλάνο, τρένο και σκάφος

Αρχικά, τα σχετικά δεδομένα περιορίζονται στις μεταφορές αέρα, θάλασσα και σιδηρόδρομος. Στη συνέχεια θα επεκταθούν επίσης σε όλες τις χερσαίες μεταφορές (περιλαμβανομένων ιδίως λεωφορείων). Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα εναέρια δεδομένα χρησιμοποιούνται ήδη από τις εθνικές αστυνομικές υπηρεσίες με τη μορφή ” Εγγραφή ονόματος επιβάτη ” Ο στόχος είναι να παρακολουθείτε ταξιδιώτες και να δημιουργείτε ειδοποιήσεις για άτομα που απαγορεύονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Συνεπώς, το SNDV θα έχει σίγουρα παρόμοιο ρόλο στο μέλλον. Αλλά πολύ ευρύτερο.

Διαβάστε επίσης: 5G: η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει έναν νόμο κατά των κινδύνων κατασκοπείας

Διότι, η εφαρμογή εργαλείων για την εκμετάλλευση ταξιδιωτικών δεδομένων σημαίνει ότι θα αξιοποιηθούν κάποια μέρα. Κατά συνέπεια, ένα διάταγμα, ένα διάταγμα εφαρμογής ή ένας νόμος θα ψηφιστούν σε ένα δεύτερο βήμα. Αυτό το νέο κείμενο θα δώσει στις ρυθμιστικές εξουσίες μια υπηρεσία για τη χρήση δεδομένων (και το δικαίωμα να τα ζητήσει από μεταφορικές εταιρείες) στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών ή έρευνας. Δεδομένου ότι αυτά τα δεδομένα είναι προσωπικά, θα ζητηθεί λογικά η CNIL, ακόμα κι αν δεν θα είχε εμπλακεί στο έργο μέχρι τώρα.

Πηγή: Legifrance