Η αστυνομία οπλίζεται για να εξαγάγει μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και δεδομένα από smartphone Android και iPhone

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η εθνική αστυνομία εξήγησε στο περιθώριο της παράστασης Milipol ότι τα αστυνομικά τμήματα σύντομα θα είναι εξοπλισμένα με περίπτερα για την εξαγωγή δεδομένων από κλειδωμένα smartphone Android και iPhone. Αυτά τα περίπτερα, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα από smartphone υπόπτων. Αυτή η συσκευή έχει ήδη αναπτυχθεί και θα πρέπει να εξοπλίσει 500 αστυνομικά τμήματα έως το 2024.

Η Έκθεση Εσωτερικής Ασφάλειας, Milipol, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στα προάστια του Παρισιού στο Εκθεσιακό Κέντρο Villepinte. Ωστόσο, εάν σας μιλήσουμε για αυτό, είναι επειδή υπήρξε μια διακριτική ανακοίνωση, αλλά η οποία θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένες συνέπειες στην ασφάλεια δεδομένων των smartphone Android και iPhone: η εθνική αστυνομία βρίσκεται πράγματι στη διαδικασία απόκτησης “Περίπτερα” που εξάγουν αυτόματα δεδομένα όπως SMS και φωτογραφίες από κλειδωμένα smartphone.

Η συσκευή κατασκευάζεται από την εταιρεία Cellebrite. Στον ιστότοπο της εταιρείας, ανακαλύπτουμε κυρίως τη λύση UFED, η οποία σας επιτρέπει να ξεκλειδώσετε οποιοδήποτε smartphone Android ή iPhone, συμπεριλαμβανομένου του iOS 13. Το προϊόν διατίθεται σε μια έκδοση UFED InField Kiosk Ultimate που είναι μια ολοκληρωμένη λύση. σε ένα (λογισμικό + υλικό) που σας επιτρέπει να συνδέσετε απευθείας τη συσκευή και να αυτοματοποιήσετε ολόκληρη τη διαδικασία.

Η Clémence Mermet-Grenot, από την υπηρεσία ψηφιακού εγκλήματος εξηγεί στους συναδέλφους μας από το Reporterre: Επί του παρόντος, τα κατασχεθέντα τηλέφωνα πρέπει να αποστέλλονται σε ένα εξειδικευμένο κέντρο της τεχνικής και επιστημονικής αστυνομίας, τα οποία είναι μόνο 35 και συχνά εμφιαλώνονται. Με αυτό το περίπτερο, το οποίο θα εγκατασταθεί στα αστυνομικά τμήματα πρώτου επιπέδου, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδέσετε το τηλέφωνο και όλα τα δεδομένα θα εξαχθούν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης: γραπτό μήνυμα, φωτογραφίες με γεωγραφικές ετικέτες … Τόσες πολλές πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη διεξαγωγή της ανάκρισης

Αυτά τα περίπτερα (ή Kiosk) έχουν ήδη αναπτυχθεί στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο περιθώριο του G7 στο Μπιαρίτζ με “Πολύ θετικά σχόλια”, μαθαίνουμε. Και θα πρέπει να εγκατασταθεί στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα έως το 2024: “ΜΕΓΑΛΟτον επόμενο χρόνο, εκατό νέα μηχανήματα θα εγκατασταθούν στο Île-de-France και στο Νότο. Συνολικά, πεντακόσια μηχανήματα πρέπει να εγκατασταθούν έως το 2024, με κόστος τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ »., προσθέτει η Clémence Mermet-Grenot.

Το ζήτημα της κρυπτογράφησης και του ξεκλειδώματος των smartphone επιστρέφει τακτικά στην καρδιά των ειδήσεων. Από τη μία πλευρά, οι κατασκευαστές κάνουν ό, τι μπορούν για να εγγυηθούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, από την άλλη πλευρά, οι αρχές αναζητούν ολοένα και πιο εξελιγμένα μέσα για να παρακάμψουν αυτές τις προστασίες. Η αστυνομία δεν θέλει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με τους Αμερικανούς ανακριτές για τις επιθέσεις του Σαν Μπερναρντίνο.

Διαβάστε επίσης: Η αστυνομία δεν μπορεί να σας αναγκάσει να δώσετε τον κωδικό του smartphone σας

Εκείνη την εποχή, οι αρχές έπρεπε να καταφύγουν σε μια ιδιαίτερα μακρά και ακριβή μέθοδο για την εξαγωγή δεδομένων από το iPhone 5C ενός από τους υπόπτους.

Πηγή: Reporterre