Η έφηβος πεθαίνει ηλεκτροπληξία στην μπανιέρα της, το smartphone της ήταν συνδεδεμένο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 18 Δεκεμβρίου 2019 στις 9 ώρες και 24 λεπτά

Ένα εφηβικό κορίτσι από το Vitrolles (Bouches-du-Rhône) σκοτώθηκε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2019 το βράδυ ενώ έκανε μπάνιο. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η αιτία θανάτου θα ήταν μια ηλεκτροπληξία – η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου του στην άκρη της μπανιέρας θα είχε γλιστρήσει στο νερό.

Ένα smartphone στο μπάνιο / Credits: Phonandroid

Η χρήση του φορητού σας υπολογιστή στο μπάνιο είναι γενικά ασφαλής, αρκεί να μην το συνδέσετε για να το φορτίσετε. Ένα δράμα που συνέβη στο Vitrolles το απόγευμα της 13ης Δεκεμβρίου 2019 μας θυμίζει με σκληρότητα: ένα έφηβη βρέθηκε νεκρό στην μπανιέρα της. Το κινητό του ήταν συνδεδεμένο και θα γλιστρήσει στο νερό. Σύμφωνα με το LCI, οι πυροσβέστες απέτυχαν να αναστήσουν το θύμα κατά την άφιξή τους. Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν μια ηλεκτροπληξία που πιθανώς προκαλείται από τη φόρτιση της συσκευής.

Μην συνδέετε το smartphone στο μπάνιο

Τα ατυχήματα ηλεκτροπληξίας στο μπάνιο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη χρήση smartphone. Η τελευταία περίπτωση που επαναλάβαμε ήταν η μητέρα τεσσάρων παιδιών τον Οκτώβριο του 2019. Και πάλι, το ατύχημα αφορούσε τη φόρτιση ενός smartphone. Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, δεν είναι απαραίτητα το ρεύμα που παραδίδεται απευθείας από το φορτιστή – συνήθως πολύ αδύναμο – που αντιπροσωπεύει τον πραγματικό κίνδυνο, αλλά μάλλον την υγρασία του μπάνιου που μπορεί να προκαλέσει τρέχουσα κυκλοφορία στα 220 V μέσω της συμπύκνωσης που συσσωρεύεται στο καλώδιο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η χρήση του smartphone σας κατά τη φόρτιση στο μπάνιο είναι επικίνδυνη

Αντί να είναι ανέκδοτο, αυτό το είδος ατυχήματος αντιπροσωπεύει τώρα περίπου σαράντα θανάτους στη Γαλλία. Όπως μας υπενθυμίζει το LCI, το DGCCRF είχε ήδη προειδοποιήσει το 2018 για τον κίνδυνο σύνδεσης συσκευών όπως smartphone σε μπάνιο. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην συνδέετε αυτές τις συσκευές στα μπάνια με το δίκτυο (δεν υπάρχει εκ των προτέρων κανένας κίνδυνος με εξωτερικές μπαταρίες) και ακόμη περισσότερο να τις χειρίζεστε στο συνδεδεμένο μπάνιο, με βρεγμένα πόδια και χέρια.

Πηγή: LCI