Η άρνηση να δώσετε τον κωδικό smartphone σας στην αστυνομία είναι παράνομη

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 16 Δεκεμβρίου 2019 στις 15 ώρες και 33 λεπτά

Απαγορεύεται η άρνηση παροχής του κωδικού ξεκλειδώματος για το smartphone σας στην αστυνομία, προειδοποιεί το Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι δικαστές θεωρούν ότι το γεγονός ότι δίδεται κάποιος κωδικός κατόπιν αιτήματος των αρχών δεν έρχεται σε αντίθεση με το «δικαίωμα να μην ενοχοποιούμε» που υπάρχει στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ωστόσο, η αστυνομία μπορεί να ζητήσει τον κωδικό σας μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Τον Νοέμβριο του 2017, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα άτομο που είχε μια γκοφρέτα ρητίνης κάνναβης, ένα smartphone και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αναφέρουν οι συνάδελφοί μας από το BFMTV. Μετά την ανακάλυψη 3.780 ευρώ κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του κατηγορουμένου, οι πράκτορες του ζήτησαν να παράσχει τον κωδικό ξεκλειδώματος για το smartphone του. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι ο τερματικός σταθμός ήταν μαζικά χρησιμοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο άντρας αρνείται σταθερά να δώσει τον κωδικό του στους πράκτορες. Στη συνέχεια διώκεται για ” άρνηση παράδοσης στις δικαστικές αρχές ή εφαρμογή της μυστικής σύμβασης αποκρυπτογράφησης ενός μέσου κρυπτολογίας ». Τότε κινδυνεύει μέγιστη ποινή φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμο 27.000 ευρώ. Ο εναγόμενος άσκησε γρήγορα έκκληση στο Εφετείο να καταργηθεί η καταδίκη του. Χωρίς επιτυχία. Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος προσήλθε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Πριν από τα δικαστήρια, οι δικηγόροι του καθού διαβεβαίωσαν ότι η καταδίκη έρχεται σε άμεση αντίθεση με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα στοιχεία που λαμβάνονται με εξαναγκασμό εναντίον κατηγορούμενου. Οι δικηγόροι πιστεύουν ότι τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα smartphone περιλαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο.

Αυτό δεν είναι καθόλου γνώμη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. «Η παραβίαση του δικαιώματος να μην ενοχοποιεί τον εαυτό του δημιουργείται όταν τα δεδομένα δεν μπορούν να υπάρχουν ανεξάρτητα από τη θέληση του υπόπτου, κάτι που δεν ισχύει για τα δεδομένα που περιέχονται στα τηλέφωνα, τα οποία μπορούν να ληφθούν με τεχνικά μέσα “ υπενθυμίζει ένα διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου. Το δικαίωμα να παραμείνει σιωπηλός και το δικαίωμα να μην ενοχοποιεί τον εαυτό του δεν παραβιάζεται επομένως τα δεδομένα που περιέχονται στο τηλέφωνο θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί με άλλα μέσα.

Διαβάστε επίσης: Η αστυνομία οπλίζεται για να εξάγει μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και δεδομένα από smartphone Android και iPhone

Η αστυνομία μπορεί να ζητήσει τον κωδικό του smartphone σας υπό ορισμένες προϋποθέσεις

Μια παρόμοια υπόθεση είχε πρόσφατα ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Τον περασμένο Ιούνιο, το Εφετείο του Παρισιού έκρινε ότι ένας κατηγορούμενος έχει την επιλογή να αποκαλύψει ή όχι τον κωδικό ξεκλειδώματος του κινητού του μετά από αίτημα της αστυνομίας. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου διαβεβαίωσε κάτι περισσότερο από έναν κωδικό ξεκλειδώματος τηλεφώνου ” δεν μπορεί να θεωρηθεί κλειδί αποκρυπτογράφησης για κρυπτολογικά μέσα ».

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου θεώρησαν προφανώς ότι το smartphone είναι πράγματι “Πιθανό να έχει χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία, τη διευκόλυνση ή τη διάπραξη εγκλήματος ή αδικήματος”. Από το 2018, μια απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου θεωρεί ότι η απόκτηση κωδικού ξεκλειδώματος επιτρέπεται μόνο όταν οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το smartphone περιέχει πληροφορίες σχετικά με κακούργημα ή κακή συμπεριφορά.

Αντίθετα, κατά την απόφαση του Εφετείου του Παρισιού τον Ιούνιο, οι δικαστές προφανώς εκτιμούσαν, με βάση τα στοιχεία που παρέσχε η υπεράσπιση, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το smartphone του ύποπτου συνδέθηκε πραγματικά με κακούργημα ή κακή συμπεριφορά.

Πηγή: BFMTV