Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: αυτή η αναπτυσσόμενη βιομηχανία πρόκειται να μειώσει τις 80.000 θέσεις εργασίας!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το θύμα μιας συρρίκνωσης στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο – και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν να ανακοινώνουν σχέδια για μαζικές απολύσεις. Daimler, Audi, General Motors, Mercedes… σχεδόν 80.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια, κυρίως στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα αυτοκίνητο που σχεδιάζεται σε λογισμικό 3D / Credits: Pixabay

Συνολικά, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν λειτουργεί πολύ καλά. Η Daimler AG και η Audi, για παράδειγμα, ανακοίνωσαν την επικείμενη κατάργηση 20.000 θέσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα και πολλοί κατασκευαστές θα πρέπει σύντομα να ακολουθήσουν το ίδιο, ιδίως η Mercedes-Benz, η Porsche και η BMW.

Συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg, οι κατασκευαστές θα μειώσουν περίπου 80.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περικοπών θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία), στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα δεν είναι πιο ανοσοποιημένες στο φαινόμενο: τοπικοί κατασκευαστές μειώνουν επίσης την παραγωγή τους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα παράγει 88,6 εκατομμύρια οχήματα μέχρι το τέλος του 2019 σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις (όλοι οι κινητήρες συνδυάζονται). Αυτό είναι μια πτώση σχεδόν 6% σε σύγκριση με πέρυσι. Η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο έτος – στη Γερμανία, το λόμπι αυτοκινήτων VDA προβλέπει ακόμη και επίπεδα παραγωγής που δεν θα παρατηρηθούν τουλάχιστον από το 2015.

Διαβάστε επίσης: YoYo – αυτό το καταπληκτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάτω των 6.000 € είναι τρισδιάστατο

Δυσμενές διεθνές πλαίσιο

Λοιπόν τι συμβαίνει? Η βιομηχανία υποφέρει κυρίως από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο οποίος αυξάνει την τιμή των ανταλλακτικών και αποθαρρύνει τους επενδυτές. Μπορούμε να ελπίζουμε να χαλαρώσουμε με μια εμπορική συμφωνία, αλλά η ύπαρξη της τελευταίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Υπάρχει επίσης η πτώση της ζήτησης, σε έναν τομέα που έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να κάνει εξαιρετικά βαριές επενδύσεις, ώστε να μην μείνει πίσω στην ηλεκτροδότηση, την αυτόνομη οδήγηση ή τις υπηρεσίες μεταφορών κατ ‘απαίτηση.

Η έκθεση Bloomberg, ωστόσο, δεν αναφέρει την περίπτωση των κατασκευαστών ηλεκτρικού ρεύματος 100% όπως η Tesla των οποίων οι κυκλοφορίες δημοσιεύονται επίσης πολύ. Ο κατασκευαστής με επικεφαλής τον Elon Musk μόλις παρουσίασε ένα νέο pickup, το Cybertruck, με ιδιαίτερα φουτουριστικές γραμμές με ήδη έναν αρκετά εντυπωσιακό αριθμό κρατήσεων.

Πηγή: Bloomberg