Ζυγός: ανησυχημένος, η Γαλλία θέλει να εκμεταλλευτεί το G7 για να ρυθμίσει την κρυπτογράφηση του Facebook

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 30 Σεπτεμβρίου 2019 στις 15 ώρες και 28 λεπτά

Από την ανακοίνωσή του, το έργο “Libra” του Facebook συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Η άφιξη ενός παίκτη όπως ο αμερικανικός γίγαντας σε αυτόν τον τομέα ανησυχεί τους ρυθμιστές. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, που θα συναντηθούν στο Chantilly για τις επόμενες δύο ημέρες, θα κάνουν αυτό το έργο προτεραιότητά τους. Θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες για να μετριάσουν τους φόβους τους.

Στις 18 Ιουνίου 2019, το Facebook παρουσίασε το Libra, ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2020. Εκτός εάν οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν διαφορετικά. Από την ανακοίνωσή της, η Libra έθεσε πολλά ερωτήματα και φόβους, ειδικά από την πλευρά των κυβερνήσεων. Όπως ο David Marcus, διευθυντής έργου, απαντά σε ερωτήσεις από τη Γερουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, Η Γαλλία θέλει να κάνει το Libra το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της G7. Ανησυχημένοι, τα κράτη θέλουν να επιβλέψουν το έργο του Facebook.

Libra, ένα κρυπτογράφηση σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο

Η συστημική διάσταση του έργου υπερβαίνει τις συνήθεις ανησυχίες μας σχετικά με την προστασία των καταναλωτών ή την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει να μείνουν πίσω στο έργο, πρέπει να έχουμε κοινή κατανόηση. – Banque de France, που συμμετέχει στα οικονομικά G7 –

Το κύριο μέλημα των κρατών προέρχεται από το μέγεθος του έργου. Το Libra είναι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δυνητικοί χρήστες σε αρκετές δεκάδες χώρες που θα μπορούν να ανταλλάσσουν χρήματα ή να κάνουν αγορές απευθείας στο Facebook. Εν ολίγοις, η ισχύς του Facebook θα γίνει εκπληκτική, τόσο πολύ ώστε να προκαλεί φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στα παραδοσιακά νομίσματα. Ο Bruno Le Maire, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, το παραδέχεται:

Η κόκκινη γραμμή για εμάς είναι ότι ο Ζυγός δεν πρέπει να γίνει κυρίαρχο νόμισμα. Καμία εταιρεία δεν πρέπει να έχει κυρίαρχο νόμισμα. Το χρήμα είναι το χαρακτηριστικό των κρατών και πρέπει να παραμείνει έτσι. Επομένως, η ρύθμιση του Libra από τις κεντρικές τράπεζες θα μελετηθεί σοβαρά από τους υπουργούς Οικονομικών. Πράγματι, εναπόκειται στις κεντρικές τράπεζες, στους δημόσιους φορείς που ρυθμίζουν το νόμισμα, να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα των κρατών, να αποτρέψουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Το Facebook θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις για αυτό.

Ο Donald Trump συμμερίζεται τη θέση των κρατών μελών της G7. Στο Twitter, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι το Facebook θα πρέπει να αποκτήσει άδεια τραπεζικής εάν ήθελε να πραγματοποιήσει το έργο του. Όσο για την αμερικανική εταιρεία, θέλουμε να είμαστε καθησυχαστικοί. Ο David Marcus λέει στη Γερουσία των ΗΠΑ:

Θέλω να είμαι σαφής, το Facebook δεν θα προσφέρει το ψηφιακό νόμισμα Libra μέχρι να αντιμετωπίσουμε τις κανονιστικές ανησυχίες και να λάβουμε τις κατάλληλες εγκρίσεις.