Επίσημο Bluetooth LE Audio: η ποιότητα Hi-Fi και η ασύρματη κοινή χρήση ήχου θα γίνουν επιτέλους πιο δημοκρατικές!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το Bluetooth SIG μόλις τυποποίησε το πρότυπο LE Audio ήχου: αυτό το νέο πρότυπο προορίζεται να βελτιώσει την ποιότητα ήχου ακουστικών και ακουστικών πολύ χαμηλής ισχύος, ενώ παράλληλα τους παρέχει πιο προηγμένες δυνατότητες, όπως κοινή χρήση ήχου μεταξύ πολλών ασύρματες συσκευές.

Το Bluetooth SIG μόλις παρουσίασε το νέο πρότυπο LE Audio. Τα δύο γράμματα LE σημαίνουν χαμηλή ενέργεια και ως εκ τούτου ότι αυτή η τεχνολογία προορίζεται για συσκευές με μικρή διάρκεια ζωής μπαταρίας, όπως ακουστικά True Wireless, καθώς και ακουστικά με μικρή διάρκεια ζωής μπαταρίας. Μέχρι τώρα, συχνά έπρεπε να επιστρέψουν στο λιγότερο ισχυρό πρότυπο LE και πιθανώς να προσθέσουν μια ιδιόκτητη τροποποίηση για να του δώσουν την επιθυμητή λειτουργικότητα.

Το πρόβλημα – ειδικά για ακρόαση hi-fi – είναι ότι το πρότυπο LE δεν επέτρεπε αρκετό εύρος ζώνης για να παρέχει επαρκή ποιότητα. Και από προεπιλογή παρέμεινε πολύ περιορισμένος όσον αφορά τη λειτουργικότητα. Αυτά είναι δύο σημεία που το πρότυπο Bluetooth LE Audio σκοπεύει να αλλάξει. Το πρώτο πλεονέκτημα του Bluetooth LE Audio είναι ο κωδικοποιητής συμπίεσης Κωδικοποιητής επικοινωνιών χαμηλής πολυπλοκότητας (LC3), το οποίο επιτρέπει την υψηλή ποιότητα ήχου να παραδίδεται ακόμη και όταν το εύρος ζώνης είναι περιορισμένο.

Κάντε καλύτερα με λίγο εύρος ζώνης

Ένας ερευνητής του Fraunhofer IIS εξηγεί: “Εκτεταμένες δοκιμές ακρόασης έχουν δείξει ότι το LC3 παρέχει βελτιώσεις στην ποιότητα ήχου σε σχέση με τον κωδικοποιητή SBC που περιλαμβάνεται στο Classic Audio, ακόμη και όταν το εύρος ζώνης μειωθεί στο 50%.” Αυτό, σύμφωνα με τον ερευνητή, επιτρέπει στους σχεδιαστές προϊόντων να βελτιώσουν την αυτονομία ή να μειώσουν τον παράγοντα μορφής ενσωματώνοντας μικρότερες μπαταρίες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Το LE Audio είναι Multi-Stream. Αυτό σημαίνει ότι καθίσταται εγγενώς δυνατή η μετάδοση του ηχητικού σήματος από μία πηγή σε πολλαπλούς ανεξάρτητους δέκτες με όλα αυτά που συνεπάγονται οι έλεγχοι. Η κοινή χρήση ήχου είναι μόνο μία από τις εφαρμογές που οραματίζονται οι σχεδιαστές της. Η πολλαπλή ροή πρέπει, πάνω απ ‘όλα, να βελτιώσει, για παράδειγμα, τη σύνδεση με τον βοηθό φωνής, ο οποίος θα επωφεληθεί έτσι από ένα ειδικό κανάλι επικοινωνίας και θα διευκολύνει την επιλογή μεταξύ πολλαπλών πηγών ήχου.

Κοινή χρήση ήχου για όλους

Η κοινή χρήση ήχου γίνεται εγγενής, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε smartphone συμβατό με LE Audio θα μπορεί να μεταφέρει μία ή περισσότερες ροές ήχου σε απεριόριστο αριθμό συσκευών. Οι σχεδιαστές του φαντάζονται εφαρμογές του συστήματος σε δημόσιους χώρους “Με την κοινή χρήση ήχου βάσει τοποθεσίας, δημόσιοι χώροι όπως αεροδρόμια, μπαρ, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και συνεδριακά κέντρα μπορούν πλέον να μοιράζονται ροές ήχου Bluetooth που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη”, μπορούμε να διαβάσουμε στον ιστότοπο του Bluetooth SIG.

Και ένας διευθυντής της Bose για να φανταστεί συγκεκριμένες περιπτώσεις: “Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα μπορούν να επιλέγουν εκπομπή ήχου από σιωπηλές τηλεοράσεις σε δημόσιους χώρους, μέρη όπως κινηματογράφοι και αίθουσες θα μπορούν να μοιράζονται ήχο για να βοηθούν τους επισκέπτες με προβλήματα ακοής και να παρέχουν ήχο σε διαφορετικές γλώσσες.” Επειδή το πρότυπο πρέπει επίσης να βελτιώσει την εμπειρία εκείνων που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας.

Διαβάστε επίσης: Χάρη στο Bluetooth 5.1, μπορείτε να εντοπίσετε το smartphone σας στο πλησιέστερο εκατοστό

Οι τηλεοράσεις, τα smartphone και τα tablet μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πρότυπο για να διευκολύνουν τη σύνδεση με τις προθέσεις και ως εκ τούτου να γίνουν πιο προσιτές σε άτομα με προβλήματα ακοής χωρίς να αγοράσουν επιπλέον εξοπλισμό. Οι ακριβείς προδιαγραφές του προτύπου Bluetooth LE θα παρουσιαστούν το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πηγή: Bluetooth SIG