Ενημερώσεις Android: μια νέα δυνατότητα θα τις κάνει σχεδόν αόρατες

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google αναπτύσσει μια νέα δυνατότητα για να κάνει τις ενημερώσεις Android σχεδόν αόρατες σε ορισμένα smartphone, συμπεριλαμβανομένου του Pixel 4. Μετά την επανεκκίνηση, δεν θα περιμένουν το ξεκλείδωμα του κινητού να γίνει πλήρως λειτουργικό.

Τι θα μπορούσε να είναι πιο βαρετό από το να περιμένετε να εφαρμοστεί μια ενημέρωση σε smartphone; Πρέπει να το κατεβάσετε, να το εγκαταστήσετε και να επανεκκινήσετε το τηλέφωνο για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση και να επανασυνδέσετε τις εφαρμογές με τη νέα έκδοση των αρχείων συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το τηλέφωνο είναι γενικά άχρηστο, ώστε να μην παρεμβαίνει στη διαδικασία. Επειδή το παραμικρό σφάλμα θα μπορούσε να αποκλείσει το smartphone. Είναι δυνατόν να προγραμματίσετε μια ενημέρωση. Αλλά το τελευταίο θα οριστικοποιηθεί μόνο όταν ξεκλειδώσετε το κινητό μετά την επανεκκίνηση. Έτσι, ενδεχομένως, δεν θα λάβετε καμία ειδοποίηση για αρκετές ώρες.

Διαβάστε επίσης: Project Treble: τι είναι και ποια smartphone είναι συμβατά;

Η εγκατάσταση και επανεκκίνηση του smartphone σε περίπτωση ενημέρωσης Android έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών συγκεκριμένων εξελίξεων στο Google. Το έργο Trebble, για παράδειγμα, μειώνει την ποσότητα των δεδομένων που απαιτούνται για την ενημέρωση μέρους του συστήματος. Ο διαχωρισμός του διαμερίσματος εκκίνησης (εκείνο το τμήμα της εσωτερικής μνήμης στο οποίο το τηλέφωνο αναζητά τα αρχεία του όταν ενεργοποιείται) επιτρέπει την εγκατάσταση μιας ενημέρωσης στο παρασκήνιο, παρέχοντας παράλληλα καλύτερη προστασία χρήστη από περίπτωση σφάλματος.

Επανεκκινήστε και ενεργοποιήστε ξανά χωρίς ξεκλείδωμα

Ένα νέο χαρακτηριστικό ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τους προγραμματιστές κατά την επιθεώρηση του πηγαίου κώδικα του Android 10: “Συνέχιση κατά την επανεκκίνηση”. Χάρη σε αυτό, το λειτουργικό σύστημα δεν θα περιμένει ένα χειροκίνητο ξεκλείδωμα για την επανενεργοποίηση των εγκατεστημένων εφαρμογών. Η ιδέα είναι απλή, αλλά απαιτεί το smartphone να είναι συμβατό με το διαμέρισμα διπλής εκκίνησης (το οποίο μόλις αναφέραμε). Όταν ξεκινά ή προγραμματίζεται μια ενημέρωση, το smartphone κατεβάζει την ενημέρωση, την εγκαθιστά αμέσως σε ένα από τα δύο διαμερίσματα (σε αυτό που δεν χρησιμοποιήθηκε κατά την τελευταία εκκίνηση) και επανεκκινήσει το smartphone.

Το τελευταίο ξεκινά από το ενημερωμένο διαμέρισμα και, αν αυτό πάει καλά (αν όχι, επανεκκινείται με το διαμέρισμα χωρίς ενημέρωση), ενεργοποιεί ξανά τις εφαρμογές που θα εκτελούνται στο παρασκήνιο και θα λαμβάνουν τις δικές τους ενημερώσεις. από το Play Store ή τις ειδοποιήσεις τους. Και αυτό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό είναι βολικό, για παράδειγμα (αλλά όχι αποκλειστικά), όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ως ξυπνητήρι. Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι διαφορετική από αυτήν της Microsoft με τα Windows 10, η οποία θα ενεργοποιήσει εκ νέου τις εφαρμογές μετά την επανεκκίνηση.

Θυμηθείτε για άλλη μια φορά ότι αυτή η δυνατότητα απαιτεί το τηλέφωνο να είναι συμβατό με διαμέρισμα εκκίνησης διπλής εκκίνησης. Αυτό ισχύει για παράδειγμα με το Pixel 4. Η λίστα των συμβατών τηλεφώνων δεν είναι γνωστή. Αλλά πολλά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν από το 2018 είναι. Όλα τα Pixels, το Essential Phone, Asus ROG Phones, Nokia μεσαίας και προηγμένης τεχνολογίας, Sony Xperia, OnePlus 6 και νεότερες εκδόσεις, καθώς και μερικά Xiaomi. Τέλος, το Resume on Reboot δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο Android. Δεν είναι βέβαιο ότι είναι στο Android 10. Εάν δεν είναι, σίγουρα θα είναι απαραίτητο να περιμένετε το Android 11.

Πηγή: XDA Developers