Εμπορικός πόλεμος: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα υπέγραψαν τελικά μια συμφωνία για τους δασμούς

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ενημέρωση 17:49

Η εφημερίδα Le Monde επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη συναφθεί μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Αυτή η συμφωνία περιγράφεται μόνο ως «προκαταρκτική συμφωνία», «πρώτη φάση» πριν από περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Τα νέα επιβεβαιώθηκαν επίσημα και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού. Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, ο Donald Trump το έγραψε “Η αύξηση των φόρων που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου τώρα ακυρώνεται.”

Αυτός ο νέος γύρος κυρώσεων ήταν η αύξηση των τιμολογίων που αντιστοιχούν σε 160 δισεκατομμύρια προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα – συμπεριλαμβανομένων των smartphone. Το μειονέκτημα είναι ότι το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να εισάγει περισσότερα προϊόντα που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης κεφάλαια σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, τις μεταφορές τεχνολογίας, τη βιομηχανία γεωργικών τροφίμων, τη χρηματοδότηση και τα νομίσματα.

Το κείμενο πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο στο σύνολό του. Εδώ είναι αυτό που γράψαμε νωρίτερα σήμερα, καθώς ο Donald Trump πειράζει τη σύναψη αυτής της συμφωνίας:

Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του: Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνει στο λογαριασμό του στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι τελικά κοντά σε μια «συμφωνία» – και ότι η άρση των νέων δασμών αναβάλλεται. Η συμφωνία θα πρέπει τουλάχιστον να εμποδίσει την Apple να υποστεί νέους τελωνειακούς φραγμούς για τα προϊόντα της που κατασκευάζονται στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Αλλά προς το παρόν το Πεκίνο δεν επιβεβαιώνει τίποτα.

Donald Trump / Credits: Gage Skidmore μέσω Twitter

Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζουν τελικά σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα; Σε κάθε περίπτωση, αυτό λένε αρκετές πηγές στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019. Εκ των οποίων προφανώς ο Ντόναλντ Τραμπ που μόλις έκανε tweet στη συνηθισμένη του πεζογραφία: «Είμαστε πολύ κοντά σε μια ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την Κίνα. Το θέλουν και έτσι κι εμείς! ”

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτίμησαν την Πέμπτη το βράδυ ότι μια «συμφωνία κατ ‘αρχήν» θα είχε επικυρωθεί όπως ανέφερε ο Le Monde. Συμφωνία που θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραιτήσουν μέρος των δασμών που επιβλήθηκαν σε περισσότερα από 360 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών προϊόντων, σε αντάλλαγμα δεσμεύσεων από το Πεκίνο, ιδίως για την αγορά προϊόντων από την Κίνα. Η αμερικανική γεωργία, μεταξύ άλλων δεσμεύσεων.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες πριν από την άρση νέων κυρώσεων για μια νέα δόση προϊόντων 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάστηκαν στην Κίνα στις 15 Δεκεμβρίου – η οποία λέγεται τώρα ότι θα αναβληθεί. Αυτά τα τιμολόγια έπρεπε να επηρεάσουν περισσότερο τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα – συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εταιρειών όπως η Apple. Μια έκθεση της Wedbush Securities που πήρε η MacRumors εκτιμά ότι αυτά τα νέα τελωνειακά εμπόδια θα ανάγκαζαν την εταιρεία να αυξήσει την τιμή των iPhone της κατά περίπου 150 $.

Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το μερίδιο αγοράς του iPhone στον κόσμο από 6% σε 8% έως το 2020, σύμφωνα με την Wedbush. Ωστόσο, όπως μας θυμίζει ο Guardian, είναι πολύ νωρίς για να είμαστε τόσο ενθουσιώδεις όσο ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τις τελευταίες εβδομάδες, η προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας – ακόμη και μιας προκαταρκτικής – φαινόταν ωστόσο πολύ αβέβαιη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκδώσει έναν νόμο που υποστηρίζει τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Κίνα δεν επιβεβαιώνει τίποτα ακόμη

Ο τόνος δεν είναι καθόλου ίδιος στην Κίνα. Μια εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών απλώς το σχολίασε “Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να επιλύσει τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά ότι μια συμφωνία θα πρέπει να είναι επωφελής και για τα δύο μέρη.” Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi απέφυγε να μιλήσει για τις διαπραγματεύσεις στο περιθώριο ενός συμποσίου στο Πεκίνο – και αντίθετα προτίμησε να ασκήσει σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξή τους στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο σύμφωνα με αυτόν “Πολύ σοβαρά έβλαψε την αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποκτήθηκε με κόστος πολλών προσπαθειών”.

Διαβάστε επίσης: Η Apple καταρρέει στην Κίνα λόγω εμπορικού πολέμου

Ωστόσο, η Κίνα χρειάζεται οπωσδήποτε να τελειώσει ο εμπορικός πόλεμος. Η ανάπτυξη της χώρας μειώθηκε στο 6% – ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η απουσία συμφωνίας θα απειλούσε ακόμη περισσότερο το άμεσο οικονομικό μέλλον της χώρας.

Πηγή: The Guardian