Εθισμός σε smartphone: η χρήση 5 ωρών την ημέρα προάγει την παχυσαρκία

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η χρήση του smartphone σας για περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 43%, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα άτομα που ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο μπροστά από τα κινητά τους τηλέφωνα σε καθημερινή βάση είναι επίσης πιθανό να έχουν έναν τρόπο ζωής που προάγει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια κοινή μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC) και του Πανεπιστημίου Simón Bolívar (Κολομβία) αποκαλύπτει ότι οι μαθητές που πέρασαν 5 ώρες ή περισσότερο μπροστά από το smartphone τους καθημερινά είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, αλλά και να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο προδιάθετες να επηρεαστούν από υπερβολική χρήση smartphone από τους άνδρες.

Πώς ο εθισμός στο smartphone προάγει το υπερβολικό βάρος

Η μελέτη περιελάμβανε δείγμα 1.060 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Simón Bolívar μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2018. Το δείγμα αποτελούνταν από 700 γυναίκες και 360 άνδρες με μέση ηλικία 19 και 20, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μαθητές που περνούσαν τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα στα smartphone τους είχαν 43% υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με άλλους.

Αυτά τα θέματα είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακός τρόπος ζωής, ειδικά το έλλειψη σωματικής άσκησης και ακατάλληλη διατροφή (γλυκά ποτά, φαστ φουντ, κ.λπ.). Όσον αφορά τον αντίκτυπο του εθισμού στα smartphone ανάλογα με το φύλο, οι άνδρες ήταν 36,1% πιθανό να είναι υπέρβαροι και 42,6% να είναι παχύσαρκοι. Οι γυναίκες ήταν 63,9% πιθανό να είναι υπέρβαρες και 57,4% να είναι παχύσαρκες.

Διαβάστε επίσης : πώς μπορεί το smartphone σας να σας βοηθήσει να είστε πιο δραστήριοι;

Έχουμε επισημάνει το γεγονός ότι η παρατεταμένη χρήση smartphone συνδέεται με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας που αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Εξηγεί ο Mirary Mantilla-Morrón, ειδικός στις πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Simón Bolívar.

Για αυτήν, ο πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που είναι πλέον απαραίτητη για ψυχαγωγία και για άλλες καθημερινές ανάγκες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και συνεπώς στην ανάπτυξη υπερβολικού βάρους, παχυσαρκίας, ακόμη και καρδιακή ασθένεια.

Πηγή: Science Daily