Δωρεάν, SFR: Η διαμαρτυρία του UFC Que Choisir κατά των αυξήσεων των τιμών των χειριστών

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 17 ώρες και 42 λεπτά

Σε ένα δελτίο τύπου, το UFC Que Choisir καταγγέλλει τις πρακτικές τιμολόγησης των SFR και Free, οι οποίες πρόσφατα αύξησαν τις τιμές τους. Η ένωση ισχυρίζεται ότι αυτές οι αυξήσεις, που εφαρμόζονται με το πρόσχημα του εμπλουτισμού, επιβάλλονται στους καταναλωτές. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι “προσεκτικοί” πελάτες ενδέχεται να αρνηθούν.

Το UFC Que Chooser δεν εκτιμά τις εμπορικές (και τιμολογιακές) πρακτικές του Free and SFR. Η πρώτη αγορά τώρα την επιλογή Yooobox, η οποία ήταν προηγουμένως δωρεάν, και την ενσωματώνει αυτόματα σε όλα τα σταθερά ή κινητά της σχέδια (εκτός από το πρόγραμμα των 2 ευρώ). Η δεύτερη αύξησε την τιμή των κόκκινων πακέτων (σταθερή ή κινητή) από 2 σε 3 ευρώ το μήνα υπό την κάλυψη ενός εμπλουτισμού. Η ένωση καταναλωτών δημοσίευσε δελτίο τύπου στις 10 Δεκεμβρίου 2019 για να καταγγείλει τις πρακτικές της, οι οποίες, ακόμη και αν είναι “νόμιμες”, είναι αδικαιολόγητες.

Σύμφωνα με το UFC, η Free προσπαθεί να επιβάλει το Yoobox ενεργοποιώντας συστηματικά την επιλογή που έχει πληρωθεί στη συνδρομή κάθε χρήστη. Ο σύλλογος εξηγεί επίσης ότι οι κάτοχοι πολλών συνδρομών (για παράδειγμα μια συνδρομή Freebox και ένα Free Mobile) θα πρέπει να απαλλαγούν από το ποσό της επιλογής. για κάθε πακέτο τους.

Φυσικά, είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε την επιλογή προτού καταστεί χρεώσιμη. Αλλά ο σύλλογος θα προτιμούσε να αντιστραφεί η μηχανική και ότι εναπόκειται στον συνδρομητή να ενεργοποιήσει αυτήν την επιλογή. Θυμηθείτε ότι το Free δεν είχε ποτέ σκοπό να προσφέρει δωρεάν στο Yoobox. Μόλις ανακοινώθηκε ότι θα συμπεριληφθεί στις επιλογές των πακέτων της στις αρχές του έτους, ο αερομεταφορέας επιβεβαίωσε ότι θα αποδώσει στις αρχές του 2020.

Για την SFR, το UFC αναφέρει ότι οι αναφορές για την αύξηση των τιμών δεν ήταν αρκετά σαφείς ώστε ο καταναλωτής να είναι επαρκώς ενημερωμένος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά τη διάρκεια του νόμιμου μήνα όταν μπορεί να αρνηθεί τις αλλαγές που έγιναν στο πακέτο του. Να θυμάστε ότι, για αύξηση 2 ή 3 ευρώ, το SFR αυξάνει την ορθή χρήση των πακέτων RED (από 20 σε 30 GB επιπλέον). Επιπλέον, οι συνδρομητές RED Fiber έχουν αυξήσει την ταχύτητα λήψης τους σε 1 Gb / s.

Οι πρακτικές του SFR και του Free είναι νόμιμες

Το UFC Que Chooser εξηγεί ότι οι χειριστές έχουν τα δικαιώματά τους. Ορισμένες προϋποθέσεις είναι προφανώς απαραίτητες. Οι επηρεαζόμενοι συνδρομητές πρέπει να ειδοποιηθούν τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την εφαρμογή της αλλαγής τιμής. Και οι καταναλωτές έχουν έως 4 μήνες μετά την εφαρμογή αυτών των τιμολογίων για να τα αρνηθούν. Σε περίπτωση άρνησης, ο συνδρομητής μπορεί στη συνέχεια να τερματίσει τη συνδρομή του δωρεάν. Το UFC επομένως συμβουλεύει τους συνδρομητές των δύο φορέων να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους.

Η ένωση υπενθυμίζει ότι η αναγκαστική αύξηση των τιμολογίων είναι μια επαναλαμβανόμενη πρακτική μεταξύ των γαλλικών φορέων. Τον Φεβρουάριο του 2019, το UFC Que Choisir ανέφερε αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους πελάτες της Bouygues Telecom (σε προγράμματα Bbox), SFR (SFR και RED για κινητά προγράμματα) και στο Feee (αύξηση στην τιμή ορισμένων κλήσεων εκτός του προγράμματος στο εξωτερικό) .