Δοκιμή Nintendo Switch Lite: ένα μειωμένο μοντέλο που δεν χρειάζεται να ντρέπεται για τη μεγάλη του αδερφή

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 6 Μαρτίου 2020 στις 15 ώρες 08 λεπτά

2 ½ χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Switch, η Nintendo μας προσφέρει μια δεύτερη έκδοση της κονσόλας παιχνιδιών, μειώνοντάς την στην απλούστερη συσκευή της. Το Switch Lite είναι επιτέλους εδώ. Τρεις μήνες πριν από τις διακοπές του τέλους του έτους, ο χρόνος είναι τέλειος. Αρκετός χρόνος για την κονσόλα να σφυρηλατήσει λίγη φήμη και να δημιουργήσει ενθουσιασμό στις παιδικές χαρές (αλλά όχι μόνο…) και θα πρέπει να πουλήσει σαν ζεστά κέικ τα επόμενα Χριστούγεννα. Έχουμε δοκιμάσει την πραγματικά φορητή κονσόλα και σας δίνουμε όλες τις εντυπώσεις μας.

Εάν το Switch Lite έχει χάσει μερικές από τις δυνατότητές του σε σύγκριση με την κλασική έκδοση, και ειδικότερα τη δική του προκυμαία επιτρέποντάς του να συνδεθεί με τηλεόραση, κέρδισε ωστόσο την τιμή. Εκείνη που κληρονομεί τον τεράστιο κατάλογο του κλασικού διακόπτη, συγκεντρώνει όλα τα συστατικά για να αποτελέσει το ιδανικό δώρο για να τοποθετηθεί κάτω από το δέντρο: εμπορεύεται 100 € λιγότερο από τον κλασικό διακόπτη, είναι επίσης πιο συμπαγής, είναι διαθέσιμο σε διαφορετικά χρώματα αρκετά καλά επιλεγμένο και απολαύστε ένα καλύτερη αυτονομία, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Nintendo. Ειδικά επειδή φτάνει σε μια στιγμή που δεν έχει πλέον κανέναν μπροστά της, η Sony έχει πετάξει για λίγο για την αγορά φορητής κονσόλας. Υπό τέτοιες συνθήκες, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να πάει στραβά η Nintendo.

Nintendo Switch Lite Διακόπτης Nintendo
Διαστάσεις 91,1 x 208 x 13,9 mm 102 x 239 x 13,9 mm
Βάρος 275 γρ 378 γρ
Οθόνη LCD οθόνης αφής 5,5 ιντσών 720 pixel LCD οθόνης αφής 6,2 ιντσών 720 pixel
Αυτονομία 3 έως 7 ώρες (4 ώρες διαδοχικού παιχνιδιού για το παιχνίδι The Legend of Zelda: Breath of the Wild) 4,5 έως 9 ώρες (5,5 ώρες συνεχόμενου παιχνιδιού για το παιχνίδι The Legend of Zelda: Breath of the Wild)
Βάση σύνδεσης και βάση τηλεόρασης Οχι Ναί
Ελεγκτές Joy-Con Οχι Ναί
Τρόποι παιχνιδιού Φορητός Τηλεόραση, επιτραπέζια, φορητή
Κατάλογος Μόνο τα παιχνίδια εναλλαγής με φορητή λειτουργία είναι συμβατά Όλα τα παιχνίδια Switch είναι συμβατά

Βελτιωμένη σχεδίαση και εργονομία

Όσον αφορά το σχεδιασμό, πρώτη παρατήρηση: το Switch Lite πρέπει να ταξινομηθεί μόνο στο τμήμα φορητών κονσολών. Σε αντίθεση με τον κλασικό διακόπτη, δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή του σε μια αποβάθρα, ιδίως προκειμένου να απελαθεί η εικόνα στη μεγάλη οθόνη. Και μην περιμένετε να χρησιμοποιήσετε την υποδοχή USB-C για να εξάγετε οποιαδήποτε εικόνα.. Τίποτα δεν έχει σχεδιαστεί για αυτό, δεν λειτουργεί καθόλου. Το Switch Lite, παρά το όνομά του, δεν αλλάζει καθόλου και δεν μπορεί να μετατραπεί σε οικιακή κονσόλα. Επομένως, η Nintendo επιστρέφει στα βασικά της, τουλάχιστον αυτά που έχει επιβάλει από το 1989 με το Game Boy, σχεδιάζοντας μόνο κονσόλα φορητή.

Δεύτερη παρατήρηση: βγείτε από το αποσπώμενο joy-con. Και αντίο επίσης τα κουμπιά κατεύθυνσης στην αριστερή πλευρά απομονωμένα το ένα από το άλλο. Παρόλο που το Switch Lite διατηρεί ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό του κλασικού διακόπτη, η νέα φορητή κονσόλα παίρνει λίφτινγκ. Τα χειριστήρια ενσωματώνονται απευθείας στη συσκευή και δεν μπορούν να αφαιρεθούν. Επιπλέον, τα κουμπιά κατεύθυνσης έχουν δώσει μια κατευθυντική διασταύρωση, ακριβώς όπως βρήκαμε στο παλιό Game Boy και σε άλλα 3DS.

Διαβάστε επίσης: Σύγκριση Nintendo Switch Lite και Switch, ποιες είναι οι διαφορές

Στη διαδικασία, η Nintendo εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία Μειώστε το βάρος της κονσόλας, καθώς και τις διαστάσεις του. Συνεπώς, πηγαίνουμε από 398 γραμμάρια στην περίπτωση του κλασικού διακόπτη σε 275 γραμμάρια στο Switch Lite. Όσον αφορά το μέγεθος, η κονσόλα είναι επίσης μικρότερη. Όταν ο κλασικός διακόπτης έχει μέγεθος 10,2 x 29,9 cm, ο διακόπτης Lite είναι 9,11 x 20,9 cm. Όσον αφορά το πάχος, δεν διαφέρει κατά ένα χιλιοστό: Ο διακόπτης και ο διακόπτης Lite έχουν ύψος 1,39 cm. Τέλος, σημειώστε ότι η κονσόλα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: κίτρινο, γκρι ή μπλε. Από την πλευρά μας, λάβαμε την κίτρινη έκδοση, η οποία μπορεί να μην είναι το καλύτερο χρώμα των τριών, αλλά αυτό είναι πιθανώς θέμα γεύσης.

Όσον αφορά την εργονομία, τα μικρά και μεσαία χέρια αναμφίβολα θα εκτιμήσουν την κονσόλα στην πραγματική τους αξία. Τα σκανδάλη, όπως τα χειριστήρια και το κατεύθυνση, είναι τέλεια τοποθετημένα. Το ίδιο πράγμα για τα κουμπιά A, B, X, Y, – και +: Η Nintendo μεριμνά πολύ για να τα τοποθετήσει ώστε να είναι προσβάσιμα χωρίς να χρειάζεται να στρίψετε τα δάχτυλά σας προς όλες τις κατευθύνσεις μόλις απαιτείται μια εντολή λίγο ζογκλέρ. Από την άλλη πλευρά, λυπούμαστε που ο κατευθυντικός σταυρός δεν είναι πιο «ευέλικτος». Καταλάβετε από αυτό ότι στα παιχνίδια μάχης του τύπου Ultra Street Fighter II: The Final Challengers, οι κινήσεις που απαιτούν κυκλικές κινήσεις ή επαναλαμβανόμενες πάνω / κάτω δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθούν. Τίποτα ούτε καταστροφικό, αλλά θα θέλαμε λίγο περισσότερη απαλότητα στον σταυρό κατεύθυνσης.

Ένα άλλο σημείο: τα μεγάλα χέρια πιθανότατα θα βρουν λίγο την τοποθέτηση των σκανδάλων. Σε αυτήν την περίπτωση, η κονσόλα πρέπει να κρατηθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα. Επομένως, δεν τοποθετείται στην παλάμη του χεριού, αλλά σε μεγάλο βαθμό ανυψωμένο. Τα μεγάλα χέρια θα βρουν επίσης σφάλμα με το μέγεθος των κουμπιών A, B, X και Y, τα οποία μπορεί να βρουν πολύ μικρά. Από την πλευρά μας, δεν μας ενοχλούσε ποτέ πάρα πολύ. Είναι απλώς θέμα συνήθειας, πιθανώς.

Αρκετά λογικά, η κονσόλα θα πρέπει να φέρει το βάρος των ίδιων προβλημάτων αναταραχής Joy-Con που σημειώθηκαν με μερικούς παίκτες νωρίτερα το έτος. Ένα κανάλι YouTube διασκεδάζει να διαχωρίσει τη συσκευή και διαπίστωσε ότι τα στοιχεία του ελεγκτή παιχνιδιών ήταν απολύτως πανομοιότυπα με αυτά του πρώτου ονόματος Switch, ακόμα κι αν η Nintendo άλλαξε τον σειριακό αριθμό τους. Μια χούφτα χρηστών φαίνεται ήδη να αντιμετωπίζουν κάποια απροσδόκητα σφάλματα κίνησης χειριστηρίου. Ωστόσο, Πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε αυτό το είδος προβλήματος καθ ‘όλη τη φάση δοκιμών μας. Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι, εάν υπάρχει πρόβλημα στο Drift, θα απομονωθεί, γιατί αυτή τη φορά θα σήμαινε ότι ολόκληρη η κονσόλα πρέπει να επιστραφεί για επισκευή και όχι το Joy-Con όπως συμβαίνει με το κλασικό Switch.

Τέλος, σημειώστε ότι η κονσόλα έχει χάσει τον αισθητήρα φωτός, το οποίο στεγάζεται στο Joy-con του κλασικού διακόπτη. Ως αποτέλεσμα, εάν είναι ακόμα δυνατή η ρύθμιση της φωτεινής εξόδου της οθόνης, πρέπει τώρα να γίνει χειροκίνητα. Επιπλέον, προκαλώντας την οθόνη, μπορούμε να την κατηγορήσουμε για μια συσκευή που είναι λίγο πολύ φωτεινή, σαν ένα smartphone. Τίποτα δεν είναι πραγματικά ενοχλητικό, αλλά τι να περιπλέξει λίγο περισσότερο το έργο ενός παίκτη όταν βρίσκεται σε άμεσο ηλιακό φως ή κάτω από πολύ δυνατό εσωτερικό φως.

Τέλος, στο κουτί της κονσόλας, υπάρχει ένας απλός φορτιστής και το καλώδιο USB-C. Η Nintendo δεν έκανε μεγάλη προσπάθεια και δεν συμπεριέλαβε (για παράδειγμα) προστατευτικό κάλυμμα ή κουπόνι για πρόσβαση στο Switch Online για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μερικές μικρές απογοητεύσεις από την πλευρά του ήχου και του βίντεο

Η οθόνη της κονσόλας γίνεται μικρότερη: αντί για συσκευή 6,2 ″, όπως στον κλασικό διακόπτη, απολαμβάνουμε μια οθόνη 5,5 on στο Switch Light. Από την άλλη πλευρά, ο ορισμός της κονσόλας δεν έχει αλλάξει: βρίσκουμε 1280 x 720, ακριβώς όπως στον κλασικό διακόπτη. Ωστόσο, η ανάλυση είναι καλύτερη, δεδομένου ότι η οθόνη είναι μικρότερη από αυτήν της παλαιότερης. Από 237 ppi, επομένως πηγαίνουμε στα 267 ppi. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, εάν κερδίσουμε φινέτσα σε παιχνίδια 2D και 3D, είναι αυτό το κείμενο μερικές φορές γίνεται πιο δύσκολο να διαβαστεί. Αυτό φαίνεται από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ενεργοποίησης της κονσόλας, στα μενού και στα υπομενού της κύριας διεπαφής. Και στα παιχνίδια, τους υπότιτλους και τις επιλογές ρύθμισης, πρέπει πραγματικά να πλησιάσετε την κονσόλα για να διακρίνετε κάτι.

Εάν ο ήχος είναι σωστός, ωστόσο, δεν διαθέτει ισχύ σε σύγκριση με τον κλασικό διακόπτη, ακόμα και όταν η ένταση ωθείται στο μέγιστο. Επιπλέον, εάν είναι ακόμα δυνατή η σύνδεση ακουστικών ή μικρών ηχείων μέσω της υποδοχής 3,5 mm, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συνδέσουμε συσκευές Bluetooth. Λοιπόν, ναι, είναι δυνατό, αλλά πρέπει να περάσετε από τη θύρα USB και να φέρετε ένα dongle, το οποίο δεν διευκολύνει την εργασία. Εν ολίγοις, από την πλευρά του ήχου, θα θέλαμε η Nintendo να εκμεταλλευτεί την κυκλοφορία αυτής της κονσόλας για να μας φέρει μερικές νέες δυνατότητες.

Πανομοιότυπη δύναμη, αλλά ελαφρώς αυξημένη αυτονομία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Switch Lite κληρονομεί τα ίδια εσωτερικά στοιχεία με το πρώτο κλασικό Switch, με μερικές διαφορές. Από την πλευρά του επεξεργαστή, έχουμε ένα Tegra προσαρμοσμένο για τις ανάγκες της κονσόλας. Στο κλασικό Switch, ήταν ένα Nvidia Tegra X1 χαραγμένο σε τετραπύρηνο Cortex A57 20 nm, υποστηριζόμενο από ένα τετραπύρηνο Cortex A52 στα 2 GHz. Στο Switch Lite, υπάρχει ένας ισοδύναμος επεξεργαστής, αλλά χαραγμένος στα 16 nm και ανταποκρίνεται στο κωδικό όνομα “Mariko”. Στην πραγματικότητα, είναι αυτός ο ίδιος επεξεργαστής που βρίσκουμε σήμερα στον κλασικό διακόπτη.

Από τους περίπου 20 τίτλους που δοκιμάσαμε, δεν είδαμε την παραμικρή αλλαγή στην απόδοση. Το πρόσφατο Το ξύπνημα του θρύλου του Zelda Link Πληρώνει πάντα για μεγάλες πτώσεις framerate, ανεξάρτητα από την κονσόλα που χρησιμοποιείτε, αλλά αυτό δεν είναι σφάλμα του επεξεργαστή. Από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της αυτονομίας, υπάρχει καλύτερο, ακόμα κι αν απέχουμε ακόμη από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Nintendo. Κάτω από Zelda Breath of the Wild, η κονσόλα αποφορτίζεται εντελώς μετά τις 4:01, ενώ το παιχνίδι έριξε το κλασικό Switch (αυτό του 2017, ας το προσδιορίσουμε) στο τέλος του 3:04 του παιχνιδιού. Η διαφορά μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής ανάλογα με τους τίτλους που δοκιμάστηκαν. Το Super Mario Maker 2 διαρκεί 4 ώρες στο Swith Lite, αλλά έχει ήδη προσφέρει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στο κλασικό Switch (από το 2017, ακόμα) με 3:32 στο ρολόι. Αλλά γενικά, η αλλαγή του επεξεργαστή και το νέο μοντέλο μπαταρίας σημαίνει ότι η κονσόλα έχει αυξημένη μπαταρία.

Ένα περιβάλλον και μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών στο ραντεβού

Η κύρια διεπαφή του Switch Lite δεν μετακινείται ούτε σε σύγκριση με όσα γνωρίζουμε για το κλασικό Switch. Υπάρχει επομένως μια οθόνη καλωσορίσματος που επιτρέπει την πρόσβαση σε παιχνίδια που έχουν ληφθεί ή έχουν ήδη παιχτεί στο φυσίγγιο. Όπως και στο κλασικό διακόπτη, η οθόνη αφής καθιστά δυνατή την απαλλαγή από τους ελεγκτές παιχνιδιών σχεδόν όλη την ώρα για διαχείριση των παραμέτρων της κονσόλας. Η διεπαφή είναι αρκετά καθαρή για να αποτρέψει τη χαμένη συσκευή αναπαραγωγής στα μενού και στα υπομενού. Δεν θα χαθεί όταν θέλει να φτάσει τις ρυθμίσεις φωτεινότητας, αδράνειας κ.λπ.

Ωστόσο, το κύριο πλεονέκτημα αυτής της κονσόλας παραμένει αναμφίβολα η τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών που κληρονομεί, καθώς η κονσόλα είναι 99,99% συμβατή με τους τίτλους του πρώτου διακόπτη του ονόματος. Η Nintendo έχει επίσης δώσει προσοχή στη λεπτομέρεια για να επιτρέπει στους παίκτες να μεταφέρουν όλα τα δεδομένα τους από τη μία κονσόλα στην άλλη. Στην πραγματικότητα, μόνο το Nintendo Lab δεν είναι συμβατό με τη νέα κονσόλα παιχνιδιών, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά απαγορευτικό. Για τα υπόλοιπα, δεν έχουμε τίποτα να κατηγορούμε αυτήν την κονσόλα όσον αφορά τη βιβλιοθήκη παιχνιδιών, καθώς υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα τίτλων, που μερικές φορές απευθύνονται στους νεότερους, μερικές φορές στους εφήβους και τους ενήλικες. Για 199 €, η κονσόλα είναι πολύ καλή. Και αν ψάχνετε για μερικούς τίτλους για να ενεργοποιήσετε την κονσόλα σας, μην διστάσετε να ρίξετε μια ματιά στην επιλογή των καλύτερων τίτλων για το Switch του 2019. Ελάτε, ας επιστρέψουμε για να παίξουμε το Super Mario Maker 2, το Zelda Breath of the Wild και … Ikaruga (εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος πυροβολισμός όλων των εποχών, σωστά;).