Δικαίωμα επισκευής: οι μάρκες συσκευών θα πρέπει να προσφέρουν 10 χρόνια ανταλλακτικών από το 2021

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η ΕΕ εισάγει από το 2021 ένα «δικαίωμα επισκευής» για οικιακές συσκευές. Ολόκληρος ο τομέας θα πρέπει να προσφέρει ανταλλακτικά και να κάνει όλα τα προϊόντα του στην αγορά επισκευάσιμα από ανεξάρτητους επαγγελματίες από το 2021.

Pixabay + Phonandroid

Το BBC υπενθυμίζει μια από τις προόδους που υιοθετήθηκαν πρόσφατα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: δικαίωμα επισκευής οικιακών συσκευών. Από το 2021, οι κατασκευαστές θα πρέπει να κάνουν τις συσκευές τους να διαρκούν περισσότερο – και ως εκ τούτου θα πρέπει να προμηθεύουν ανταλλακτικά για 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία μιας αναφοράς.

Η Ευρώπη υποχρεώνει τους κατασκευαστές συσκευών να προσφέρουν ανταλλακτικά για 10 χρόνια

Αυτοί οι κανόνες ισχύουν για το φωτισμό, τα πλυντήρια, τα πλυντήρια και τα ψυγεία. Τα ανταλλακτικά θα πρέπει να διατίθενται σε επαγγελματίες επισκευαστές – δεν υπάρχει υποχρέωση να παρέχονται αντικαταστάσεις απευθείας σε ιδιώτες, αν και τα κράτη ενδέχεται να αποφασίσουν να το πράξουν κατά περίπτωση.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές θα πρέπει να σχεδιάσουν τα προϊόντα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η αντικατάσταση ανταλλακτικών με κοινά εργαλεία (ιδιόκτητες βίδες, για παράδειγμα) και χωρίς να καταστρέφεται η συσκευή. Το κείμενο σχεδιάζει επίσης να καταστήσει αυτές τις συσκευές πιο αποτελεσματικές από ενεργειακή άποψη.

Η ισχύουσα ενεργειακή ετικέτα που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ξεπερασμένη όταν, για παράδειγμα, περισσότερο από το 55% των πλυντηρίων που πωλούνται στην Ευρώπη επωφελούνται από την ταξινόμηση A +++ – με διαφορετικές πραγματικές καταστάσεις. Τα μερίδια αυτής της νομοθεσίας είναι υψηλά: από το 2030, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να εξοικονομήσουν έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στον ενεργειακό τους λογαριασμό – το αντίστοιχο του 5% της ετήσιας κατανάλωσης της ηπείρου.

Διαβάστε επίσης: Η Apple αρνείται να επιτρέψει στους χρήστες να επιδιορθώσουν οι ίδιοι το iPhone τους με το φόβο ότι θα τραυματιστούν!

Ωστόσο, οι υπερασπιστές του «δικαιώματος επισκευής» λυπάται που οι καταναλωτές δεν έχουν καμία εγγύηση ότι μπορούν να επισκευάσουν οι ίδιοι τα ηλεκτρονικά τους αντικείμενα. Στη Γαλλία, η οδηγία συμπληρώνεται από το σχέδιο νόμου “Σχετικά με την καταπολέμηση των αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας” που προβλέπει ότι οι διανομείς δεν θα μπορούν πλέον να απορρίπτουν τα ηλεκτρονικά προϊόντα που δεν πωλούνται, ιδίως.

Πηγή: BBC