Διαβάστε το Asus ZenBook UX305, τον πραγματικό αντίπαλο του MacBook Air

20160115_122432_HDR

Άσος Zenbook UX305 είναι το νέο εξαιρετικά λεπτό και εξαιρετικά ελαφρύ σημειωματάριο του γίγαντα της Ταϊβάν, φτιαγμένο με ένα απολύτως αποτελεσματικό πλαίσιο αλουμινίου και με ένα μέγιστο πάχος μόλις 12,3, έχει ένα Οθόνη 13 ιντσών και είναι διαθέσιμο σε διαφορετικές διαμορφώσεις που διαφέρουν κυρίως στον τύπο της CPU, την ανάλυση οθόνης, την ποσότητα μνήμης RAM και τη χωρητικότητα δίσκου SSD.

Στην Ιταλία διατίθενται ακριβώς 3 εκδόσεις του Zenbook UX305 με το βασικό μοντέλο προς πώληση σε ένα τιμή εκκίνησης περίπου 650 ευρώ και έως και διαμορφώσεις από κόστισε πάνω από 1200 ευρώ. Το μοντέλο της δοκιμής μας είναι Zenbook UX305FA-FC037H με επεξεργαστή Core M-5Y71, 8 GB μνήμης RAM και σκληρό δίσκο SSD 128 GB, Wi-Fi N 300 Mbps Intel 7265 και μια ματ οθόνη Full HD.

Αυτές είναι οι τρεις διαμορφώσεις που διατίθενται στην Ιταλία

  • UX305FA-FC007Η: Full HD. Core M-5Y10, 4 GB μνήμης RAM, 128 GB SSD, WiFi N Dual
  • UX305FA-FC037H: Full HD. Core M-5Y11, 8 GB RAM, 128 GB SSD, WiFi N Dual
  • UX305FA-M08130: QHD, Core M-5Y71, 8 GB, 512 GB SSD, WiFi ac

Σε όλες τις παραλλαγές αυτού του Zenbook UX305 βρίσκουμε την παρουσία του πηγαδιού 3 θύρες USB 3.0, έξοδος micro HDMI, Κάμερα web 720p, υποδοχή ήχου για μικρόφωνο με ακουστικά, συσκευή αναπαραγωγής SDXC και a Προσαρμογέας USB-Ethernet, απαραίτητο για σύνδεση με το LAN αφού, για να επιτρέψει σε ένα προϊόν με τόσο μικρό πάχος, η ASUS έπρεπε αναγκαστικά να αφαιρέσει την κλασική θύρα ethernet.

[amazonjs asin=”B00V33QCVE” locale=”IT” title=”ASUS Zenbook UX305FA-FC066H”]

Σχεδιασμός, υλικά και ποιότητα

Το ASUS Zenbook UX305 είναι απολύτως ένα περιζήτητο αντικείμενο τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και από υλικά με πλαίσιο πάχους μόνο 12,3 mm στο υψηλότερο σημείο όταν είναι κλειστό e 98% κατασκευασμένο από αδιαφανές αλουμίνιο και αντιμετωπίζεται ως ανθεκτικό στα δακτυλικά αποτυπώματα. Όμορφο αποτέλεσμα των ομόκεντρων κέντρων που τοποθετούνται στο πίσω μέρος της οθόνης ακριβώς γύρω από το λογότυπο ASUS. Οι διαστάσεις και το βάρος είναι πρωτοποριακές, διαστάσεων μόνο 324 mm x 226 mm x 12,3 mm και με συνολικό βάρος μόνο 1,2Kg.

https://www.youtube.com/watch?v=sCFKqBV8ank

Ο μεντεσέ που έχει σχεδιαστεί από την ASUS είναι επίσης πολύ ιδιαίτερος: εισάγεται απευθείας στο σώμα του φορητού υπολογιστή, σας επιτρέπει να ανοίξετε τον υπολογιστή με ένα μόνο δάχτυλο, σηκώνοντας το πληκτρολόγιο και προωθώντας έτσι τόσο την εισαγωγή USB pendrives όσο και την πληκτρολόγηση. Δυστυχώς, αυτή η λύση παρουσιάζει επίσης αυτό που πραγματικά θεωρούμε ένα από τα λίγα προβλήματα αυτού του Zenbook UX305 το οποίο, μόλις ανοίξει, έχει επιφάνεια στήριξης σε δύο μικρά πλαστικά πόδια, τοποθετημένα ακριβώς κάτω από το πλαίσιο οθόνης και το οποίο σαφώς ολισθηρό αποτέλεσμα, ειδικά όταν το σημειωματάριο στηρίζεται σε μεταλλική ή γυάλινη επιφάνεια, καθιστώντας τη χρήση του ιδιαίτερα επικίνδυνη. Θα προτιμούσαμε αν η ASUS είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει ελαστικό υλικό για αυτά τα πόδια ή ακόμα καλύτερα αν είχε χρησιμοποιήσει ένα μόνο καουτσούκ σε ολόκληρο το πίσω πλαίσιο της οθόνης.

Πληκτρολόγιο και TouchPad

Εξαιρετικό πληκτρολόγιο αυτού του Zenbook UX305, εξοπλισμένο με τα πλήρη πλήκτρα F1-F12 και με εξαιρετική ανατροφοδότηση, ακριβή και συμπαγή και με ένα μόνο ελάττωμα, η επιλογή, κατά τη γνώμη μας, λανθασμένη, να τοποθετήσετε το πλήκτρο λειτουργίας όπου βρίσκεται συνήθως το πλήκτρο Del, με συνέπεια να πηγαίνει στη “μνήμη” για να διαγράψετε μια πληκτρολόγηση, είμαστε με τον υπολογιστή που τίθεται σε κατάσταση αναμονής. Πολύ άσχημη η επιλογή να μην εξοπλίσουμε αυτό το άνετο πληκτρολόγιο με τον βολικό οπίσθιο φωτισμό, καθιστώντας δύσκολη τη χρήση στο σκοτάδι.
Η επιφάνεια αφής είναι αντ ‘αυτού το κλασικό προϊόν που έχει ήδη δει σε άλλους φορητούς υπολογιστές με επωνυμία ASUS, καλό, άνετο και ίσως λίγο πολύ δύσκολο να πατηθεί, ένα μικρό ελάττωμα που ακυρώνει ελαφρώς τη χρήση του, ειδικά όταν βιάζεστε.

Εκτέλεση

Το Zenbook UX305 με επεξεργαστή Intel Core M-5Y11 είναι σε θέση να παρέχει περισσότερο από αρκετή υπολογιστική ισχύ για τις περισσότερες επαγγελματικές και οικιακές ανάγκες, ειδικά κάνοντας άριστη χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τις μονάδες γρήγορης μνήμης RAM και τον σκληρό δίσκο SSD 128 GB με το οποίο είναι εξοπλισμένο, ικανό να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες καθαρού υπολογισμού που θα μπορούσαν να παρέχουν μόνο πιο ισχυροί επεξεργαστές.

2016-01-15 (11)
Το λειτουργικό σύστημα Windows 10 (το Zenbook UX305 γεννήθηκε με τα Windows 8.1, αλλά προφανώς υποστηρίζει την ενημέρωση στη νέα πινακίδα Microsoft) είναι πολύ γρήγορο, χρειάζονται λιγότερο από 7 δευτερόλεπτα για να λειτουργήσει πλήρως από τη στιγμή που πατάτε το κουμπί λειτουργίας.

Οι κλασικές εφαρμογές γραφείου και επεξεργασίας όπως το Office, το Adobe Photoshop, το Adobe Illustrator και παρόμοια, εκτελούνται χωρίς κανένα πρόβλημα, εκμεταλλευόμενοι πλήρως την υπολογιστική ισχύ και τη γρήγορη μνήμη RAM και SSD που προσφέρει το σύστημα.

Η GPU Intel HD5300 Ενσωματωμένο σύστημα παρέχει καλή απόδοση, αλλά σίγουρα όχι στο επίπεδο των καλύτερων καρτών βίντεο που προσφέρουν οι Nvidia και Ati στον τομέα των κινητών συσκευών και σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για όσους αναζητούν μια συσκευή που εγγυάται επίσης καλή απόδοση με τα σύγχρονα παιχνίδια.

ZenBook UX305
Το πλαίσιο παραμένει πάντα πολύ κρύο, εκτός εάν απαιτείται από τη CPU να κάνει τη μέγιστη προσπάθεια υπολογισμού, μια περίπτωση κατά την οποία το μπροστινό και ιδιαίτερα το πίσω μέρος φτάνουν σε μια θερμοκρασία που είναι εξαιρετικά ενοχλητική, ειδικά αν αποφασίσετε να διατηρήσετε το Zenbook UX305 ακίνητο στα πόδια σας.
Ο ήχος είναι καλός αλλά όχι εξαιρετικός, με μια αναπαραγωγή που είναι ακόμα αρκετά κρυστάλλινη αλλά όχι πολύ πειστική. Πιθανώς η επιλογή να τα τοποθετήσετε στο κάτω και το πλευρικό τμήμα του πλαισίου επηρέασε αυτές τις παραστάσεις.

Αυτονομία

Μπορούμε να προωθήσουμε μόνο με πλήρη σήματα την αυτονομία που παρέχεται από την έκδοση που δοκιμάσαμε, μπορεί να φτάσει περίπου 9 άφθονες ώρες, ακόμη και με ορισμένα ανοιχτά προγράμματα. Προφανώς, αξιοποιώντας πλήρως την απόδοση της συσκευής, ίσως κατά τη διάρκεια μιας απόδοσης ή στη συνεχή προβολή μιας ταινίας, η αυτονομία προορίζεται να πέσει, αλλά τουλάχιστον στην περίπτωσή μας, ποτέ κάτω από 6 ώρες συνολικά.

Προικοδότηση

Η ASUS έχει συμπεριλάβει στο πακέτο πωλήσεων αυτού του Zenbook UX305, έναν συμπαγή φορτιστή μπαταρίας 45 Watt, μια προστατευτική θήκη, έναν προσαρμογέα USB-Ethernet και τα κλασικά “μινιμαλιστικά” εγχειρίδια που συνοδεύουν τώρα όλους τους φορητούς υπολογιστές της εταιρείας.

Συμπεράσματα

ASUS Zenbook UX305 Έχει μόνο μερικά μικρά οριακά ελαττώματα, αλλά, κατά τη γνώμη μας, είναι μακράν το καλύτερο ultrabook που διατίθεται στην αγορά αυτή τη στιγμή. Γρήγορη, γρήγορη απόκριση, όμορφη και εξαιρετικά ελαφριά, μπορεί να θεωρηθεί ως η τέλεια σύνθεση tablet και υπολογιστών, χάρη στην απόλυτη αυτονομία και την ικανότητα χρήσης των Windows 10 χωρίς την παραμικρή επιβράδυνση ή μπλοκάρισμα.
Το Asus Zenbook UX305 μπορεί να θεωρηθεί με ασφάλεια ο μόνος άξιος αντίπαλος του MacBook Air αυτή τη στιγμή.