Δίκτυο χαλκού, ADSL: Το Orange εξηγεί πώς τα πάντα θα διαλύονται μέχρι το 2030

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 6 Ιανουαρίου 2020 στις 10 ώρες και 18 λεπτά

Το χαλκό δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διέλευση του τηλεφώνου PSTN και της πρόσβασης στο Διαδίκτυο ADSL θα καταργηθεί έως το 2030. Ο χειριστής εξηγεί πώς όλα θα αποσυναρμολογηθούν μέχρι τότε, τι θα συμβεί στους υπάρχοντες πελάτες, σε χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων χαλκός και τι σχεδιάζεται να επιταχύνει τη μετάβαση σε 100% ίνες.

Ένας εργαζόμενος επισκευάζει εναέριες τηλεφωνικές γραμμές σε έναν πυλώνα που μεταφέρει επίσης γραμμές υψηλής τάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες / Credits: Pixabay

Οι μέρες του τηλεφωνικού δικτύου PSTN, οι προσβάσεις xDSL που στη συνέχεια προστέθηκαν σε αυτό αριθμούνται τώρα. Όλο το δίκτυο χαλκού, το οποίο εγκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό στα μέσα της δεκαετίας του 1970, θα αποσυναρμολογηθεί έως το 2030 υπέρ των ινών, το οποίο οι τέσσερις χειριστές – η Orange πρωτοπόρος – εργάζονται για την ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα από τότε 2013. Συνολικά, 110 εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων θα πρέπει να απορριφθούν και να αναβαθμιστούν. Ένα έργο εξίσου σημαντικό, στο πεδίο εφαρμογής του, όπως και η εγκατάσταση της ίδιας της ίνας. Και το οποίο παράγεται από την Orange.

«Η τοποθέτηση εναέριων και θαμμένων καλωδίων είναι δική μας ευθύνη. Είναι επίσης μια οικονομική ευκαιρία. Η χωρητικότητα του τοπικού βρόχου είναι τεράστια », εξηγεί ο Marc Blanchet, ο τεχνικός διευθυντής της Orange που αναφέρεται από τον Les Echos. Αυτά τα καλώδια ουσιαστικά περιέχουν χαλκό που μπορεί να μεταπωληθεί για να χρηματοδοτήσει την τοποθεσία ή ακόμη και να ελευθερώσει πόρους για τον χειριστή. Ωστόσο, η αποσυναρμολόγηση αυτού του δικτύου που εξακολουθεί να συνδέει 32 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν πράγματι πάντα ειδικές περιπτώσεις και αντιθέσεις.

“Ακόμα και σε μεγάλες πόλεις, υπάρχουν πάντα διαχειριστές συγκυριαρχιών που αρνούνται την ίνα”, επιβεβαιώνει για παράδειγμα τον Marc Blanchet. Απροσδόκητα συμβάντα που αναπόφευκτα επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Και τότε υπάρχουν ακόμα πολλά στρατηγικά συστήματα που εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτό το αναλογικό δίκτυο του οποίου “Απομακρυσμένοι συναγερμοί” και “Φράγματα EDF”, λεπτομέρειες ο διευθυντής. Ξαφνικά η διάλυση συνοδεύεται από “Σχέδια μετασχηματισμού” με πειράματα που θα πραγματοποιηθούν από το 2020 για να διασφαλιστεί ότι όλα θα λειτουργούν παρά τη μετάβαση σε αυτήν τη νέα τεχνολογία.

Να τι θα συμβεί στους υπάρχοντες πελάτες ADSL

Τότε παραμένουν τρία προβλήματα. Πρώτον, υπάρχουν οι νομικές υποχρεώσεις των χειριστών όσον αφορά τη μετεγκατάσταση συνδρομητών σε μια νέα τεχνολογία, όπως το fiber. Δεν μπορείτε απλώς να προσαρμόσετε μια περιοχή και να πείτε στους συνδρομητές να μεταναστεύσουν σε μια νέα προσφορά. Προς το παρόν, αυτό που ονομάζεται “περίοδος ειδοποίησης” – με άλλα λόγια, ο χρόνος μεταξύ της ανακοίνωσης μιας αναπόφευκτης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής μονομερούς έναρξης ισχύος της είναι 5 έτη. Μια καθυστέρηση που η Orange ελπίζει να δει σημαντικά μειώθηκε.

Ένα άλλο πρόβλημα: ενώ ξεκινά η αποσυναρμολόγηση, οι χειριστές (Πορτοκαλί στο προβάδισμα) εξακολουθούν να πωλούν συνδρομές ADSL οι οποίες συχνά παραμένουν οικονομικά ενδιαφέρουσες, χάρη στη σχετικά χαμηλή τιμή πρόσβασης χαλκού. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η Orange ζητά από τις τηλεπικοινωνιακές αρχές, Arcep, να αυξήσουν απότομα αυτά τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια προκειμένου να τα καταστήσουν αποτρεπτικά. Τέλος, υπάρχει το ζήτημα των υπαρχόντων πελατών και της εξυπηρέτησης μετά την πώληση.

Διαβάστε επίσης: Η Orange θα σταματήσει να πωλεί συνδρομές ADSL από το 2023

Η Orange ελπίζει να μπορέσει να κλείσει γρήγορα τη δική της και προτείνει να μην επιδιορθωθεί απαραιτήτως η πρόσβαση χαλκού όταν διασπώνται σε μια ζώνη συντονισμένη με ίνες. Μια πρόταση που πρέπει ωστόσο να λάβει την έγκριση του Arcep. Τι πιστεύετε για αυτόν τον χάρτη πορείας για τη διάλυση του χαλκού δικτύου; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: Les Echos