Γιατί η Google στέλνει μηνύματα από το smartphone σας χωρίς να σας το πει

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Google στέλνει πρόσφατα μηνύματα κειμένου από συγκεκριμένα smartphone Android σε αριθμό που ανήκει στην εταιρεία, αυτόματα. Κάτι για να ανησυχείτε ορισμένους χρήστες, ειδικά επειδή τα μηνύματα μπορεί να μοιάζουν με ανεπιθύμητες ενέργειες ή απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος. Η πρακτική είναι ωστόσο αρκετά φυσιολογική: η Google ελέγχει απλά τον αριθμό σας.

Υπάρχουν ήδη πολλά θέματα συζήτησης, στο Reddit και στο επίσημο φόρουμ της Google. Ορισμένοι χρήστες έχουν δει πρόσφατα περίεργα κείμενα να εμφανίζονται στην εφαρμογή Μηνύματα. Μηνύματα κειμένου που μοιάζουν με αυτοματοποιημένες αποστολές που φυσικά δεν θυμούνται αποστολή.

Αυτά τα παράξενα μηνύματα αφορούν ιδιαίτερα τους χρήστες Android που εδρεύουν στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για λίγες ημέρες, σύμφωνα με το 9to5Google. Όπως αναφέρει το ιστολόγιο, τα διάσημα μηνύματα κειμένου είναι όλα κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο: “(WdVC0p8nv8mO) Η Google επαληθεύει εκ νέου τον αριθμό τηλεφώνου σας σε αυτήν τη συσκευή. Για περισσότερες πληροφορίες: https://goo.gl/LHCS9W »

Όταν ακολουθείτε τον συντομευμένο σύνδεσμο, συναντάτε μια σελίδα βοήθειας στον επίσημο ιστότοπο Google στον οποίο μπορείτε να διαβάσετε: «Όταν δημιουργείτε έναν λογαριασμό Google, μπορείτε να συνδέσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Εάν το κάνετε αυτό, θα επαληθεύσουμε ότι αυτός ο αριθμός ανήκει σε εσάς. Για την ασφάλειά σας, θα το ελέγξουμε κατά καιρούς για να βεβαιωθούμε ότι εξακολουθεί να είναι ο αριθμός τηλεφώνου σας. Όταν επανεξετάσουμε, ενδέχεται να δείτε την παρουσία μηνυμάτων κειμένου από την Google ή να δείτε εξερχόμενα μηνύματα προς την Google. Το μήνυμα μπορεί να λέει κάτι σαν «Google επαληθεύει εκ νέου τον αριθμό τηλεφώνου σας σε αυτήν τη συσκευή »”

Η εξήγηση είναι επομένως πολύ απλή: Η Google ελέγχει ξανά τον αριθμό τηλεφώνου σας κατά καιρούς στέλνοντας ένα μήνυμα κειμένου από το smartphone σας. Το πρόβλημα είναι ότι οι απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) είναι συχνές (η Google προσφέρει ακόμη μια δοκιμή για να δει αν μπορείτε να τις εντοπίσετε!) Πολλοί δεν τολμούσαν καν να κάνουν κλικ στον συντομευμένο σύνδεσμο για να γνωρίζουν την εξήγηση και προτίμησαν να υποβάλουν την ερώτηση στα φόρουμ της Google ή σε άλλους ιστότοπους.

Διαβάστε επίσης: RCS – αντικατάσταση SMS γεμάτη ελαττώματα ασφαλείας

Πώς να σταματήσετε να στέλνετε αυτά τα SMS

Πέρα από κάποια δυσπιστία, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις άλλων χρηστών, ιδίως στην Ινδία, οι οποίοι παραπονούνται ότι αυτά τα SMS χρεώνονται με την τρέχουσα τιμή και που δεν έχουν την αίσθηση ότι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Ωστόσο, είναι εύκολο να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο η Google ελέγχει τον αριθμό τηλεφώνου σας ή ακόμη και να τον σταματήσει. Αυτό υποδεικνύεται επίσης όταν ακολουθείτε τον σύνδεσμο:

  • Παω σε Ρυθμίσεις> Google
  • Παω σε Αριθμός τηλεφώνου> Διαχειριστείτε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν άλλοι μαζί σας
  • Επιλέξτε αν θέλετε να επαληθεύσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας και τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα

Έχετε δει ποτέ τέτοια παράξενα SMS να εμφανίζονται στην εφαρμογή Μηνύματα; Μοιραστείτε τα σχόλιά σας στα σχόλια.