Γαλλικός φόρος GAFA: Ο Τραμπ απειλεί να αντιδράσει με κυρώσεις στις 2 Δεκεμβρίου 2019

Phonandroid : actu Android et High-tech

Ο γαλλικός φόρος GAFA δεν ικανοποιεί τον Τραμπ, ο οποίος για άλλη μια φορά απειλεί τη Γαλλία με κυρώσεις. Τα συμπεράσματα μιας έρευνας σχετικά με αυτόν τον φόρο θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν στις 2 Δεκεμβρίου με αντίποινα κατά γαλλικών προϊόντων – εάν πράγματι καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο φόρος απειλεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, μια συμφωνία είναι εφικτή σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

Πίστωση: Gage Skidmore μέσω του Flickr

Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς δεν παραιτήθηκε από την ιδέα της επιβολής κυρώσεων στη Γαλλία, μετά την ψηφοφορία ενός φόρου 3% που στοχεύει κυρίως στη GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple και Microsoft). Η Γαλλία, για πολύ καιρό, με τη φωνή του Bruno Le Maire, απείλησε να εισαγάγει αυτόν τον φόρο, περιμένοντας να αποφασιστεί ισοδύναμος φόρος σε υπερεθνικό επίπεδο – στην Ευρώπη, τότε εντός του ΟΟΣΑ. Στη συνέχεια, η ψηφοφορία για το κείμενο προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου που απείλησε να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά. Ωστόσο, πριν από το G7 στο Μπιαρίτζ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μάιρ, φάνηκε να έχει καταφέρει να εξομαλύνει τα πράγματα.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο φόρος GAFA “Δεν στοχεύει συγκεκριμένα τις εισαγωγές των ΗΠΑ – στοχεύει σε όλες τις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ [dans le monde dont 25 millions sur le sol français, ndlr]. Μπορεί να είναι αμερικανικές εταιρείες, μπορεί επίσης να είναι ευρωπαϊκές εταιρείες, και μπορεί επίσης να είναι κινεζικές εταιρείες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέλησή μας να στοχεύσουμε συγκεκριμένα αμερικανικές εταιρείες » Και για να προσθέσω ότι αυτός ο φόρος θα αποσυρθεί μόλις υπάρξει διεθνής απόφαση για την ψηφιακή φορολογία ». Φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ερεύνησαν

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ακύρωσε την έρευνά της για το νόμο – τα πορίσματα των οποίων αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 2 Δεκεμβρίου. Ο Bob Lighthizer, υπεύθυνος για εμπορικές υποθέσεις, δεν άφησε τίποτα να φιλτράρει το περιεχόμενο της έκθεσής του. Θα μπορούσε να συστήσει την άρση νέων κυρώσεων, ενώ τα γαλλικά κρασιά έχουν ήδη φορολογηθεί για ένα μήνα στο πλαίσιο διαδικασίας που επικυρώθηκε από την ΠΟΥ σχετικά με μια διαφωνία μεταξύ της Boeing και της Airbus. Έχοντας επίγνωση της απειλής, ο Bruno Le Maire υπενθύμισε στο Twitter ότι ο ίδιος φόρος πρόκειται πάντως να τεθεί σε ισχύ στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Και αυτό θα ήταν “Ακατανόητος” να κυρώσει τη Γαλλία σε αυτό το πλαίσιο. Πρέπει η Γαλλία να φοβάται τα συμπεράσματα της αμερικανικής έρευνας; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.

Πηγή: Le Figaro