Αυτό το κακόβουλο λογισμικό Android έχει ληφθεί πάνω από 100 εκατομμύρια φορές από το Play Store

Phonandroid : actu Android et High-tech

Το κακόβουλο λογισμικό Android εντοπίστηκε στο Google Play Store, αναφέρει η Kaspersky. Σύμφωνα με τους ερευνητές της κυβερνοασφάλειας, το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται στον κώδικα του CamScanner, μια δημοφιλή εφαρμογή Android που διευκολύνει τη δημιουργία αρχείων PDF στο smartphone σας. Το κακόβουλο λογισμικό κατεβάστηκε πάνω από 100 εκατομμύρια φορές πριν η Google καταργήσει την εφαρμογή.

Το κακόβουλο λογισμικό Android κατάφερε να διεισδύσει στο Play Store κρύβοντας μια δημοφιλή και αβλαβής εφαρμογή, αποκαλύπτει η έρευνα της Kaspersky. “Το CamScanner ήταν στην πραγματικότητα μια νόμιμη εφαρμογή, χωρίς κακόβουλη πρόθεση” καθορίζει την αναφορά. Μετά από έρευνα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι χάκερς πρόσθεσαν το κακόβουλο λογισμικό στη βιβλιοθήκη διαφημίσεων που εμφανίζονται στην εφαρμογή χωρίς να το γνωρίζουν οι προγραμματιστές.

Διαβάστε επίσης: Το κακόβουλο λογισμικό Android κρύβεται σε αυτές τις 85 εφαρμογές από το Google Play Store

Google Play Store: Επικίνδυνες εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού Android στην εφαρμογή CamScanner

Μόλις εγκατασταθεί στο smartphone του θύματος, το κακόβουλο λογισμικό θα επιτρέψει στους χάκερ να το κάνουνενεργοποίηση απομακρυσμένων άλλων κακόβουλων προγραμμάτων υπάρχει στον κωδικό εφαρμογής. Αυτή η στρατηγική συνήθως καταφέρνει να ξεγελάσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Play Store. Η ίδια μέθοδος, γνωστή ως “droppers”, χρησιμοποιείται επίσης από τους χάκερ πίσω από το κακόβουλο λογισμικό Exobot banking.

Στη συνέχεια, το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζει ενοχλητικές διαφημίσεις στο μολυσμένο smartphone. Έτσι, οι χάκερ δημιουργούν γρήγορα σημαντικά έσοδα από διαφημίσεις. Το χειρότερο, το κακόβουλο λογισμικό μερικές φορές εγγράφει τα θύματά του σε συνδρομές επί πληρωμή χωρίς να το συνειδητοποιήσουν. Πολλοί χρήστες έχουν αφήσει προειδοποιήσεις και κριτικές στη σελίδα που είναι αφιερωμένη στην εφαρμογή στο Play Store » τονίζει τον Kaspersky. Πριν κατεβάσετε μια άγνωστη εφαρμογή, σας συμβουλεύουμε να ρίξετε μια ματιά στις κριτικές.

Οι προγραμματιστές του CamScanner κατάφεραν να διαγράψουν το κακόβουλο λογισμικό από τον κωδικό εφαρμογής στην τελευταία ενημέρωση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Google απαγόρευσε γρήγορα την εφαρμογή από το Play Store ακολουθώντας τα ευρήματα του Kaspersky. Προς το παρόν, σας συνιστούμε να απεγκαταστήσετε το CamScanner από το τερματικό σας για λόγους ασφαλείας. “Οποιαδήποτε εφαρμογή, ακόμη και από επίσημο κατάστημα, ακόμη και με καλή φήμη, ακόμη και με εκατομμύρια θετικές κριτικές και μια πιστή και μεγάλη βάση χρηστών – μπορεί ξαφνικά να μετατραπεί σε κακόβουλο λογισμικό” ολοκληρώνει την έκθεση Kaspersky. Σας προσκαλούμε λοιπόν να παραμείνετε σε εγρήγορση και να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στο smartphone σας Android.

Πηγή: Kaspersky