Απόδειξη: θα εξαφανιζόταν για αγορές κάτω των 10 € από το 2020

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 25 Νοεμβρίου 2019 στις 15 ώρες 42 λεπτά

Η απόδειξη θα μπορούσε να εξαφανιστεί για αγορές κάτω των 10 € από το 2020, σύμφωνα με έναν νέο νόμο που στοχεύει επίσης να την εμποδίσει να προσφερθεί για αγορές κάτω των 30 € έως το 2022. αποτελούν πηγή απορριμμάτων και ρύπανσης της διφαινόλης Α, μιας ένωσης που χαρακτηρίζεται ως καρκινογόνος και ενδοκρινική διαταραχή.

Πηγή: Pixabay

ο ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί, τουλάχιστον στην έντυπη μορφή που γνωρίζουμε. Για να κατανοήσετε πλήρως τον λόγο, πρέπει να γνωρίζετε ένα ή δύο πράγματα για αυτά τα μικρά τιμολόγια που αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής. Για διάφορους λόγους, ιδίως για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, η συντριπτική πλειοψηφία των ταμειακών μηχανών στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο δημοσιεύει αποδείξεις μετρητών σε ειδικό χαρτί, το οποίο γίνεται μαύρο σε επαφή με τη ζέστη.

Οι αποδείξεις αποτελούν πηγή διφαινόλης Α

Οι εκτυπωτές που επεξεργάζονται αποδείξεις δεν περιέχουν μελάνι: απλώς πρέπει να θερμαίνουν το χαρτί σύμφωνα με συγκεκριμένα μοτίβα, έτσι ώστε το κείμενο να παραμένει αθάνατο σε μαύρο και άσπρο. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι Αυτό το έγγραφο αντλεί τις ιδιότητές του από μια εξαιρετικά τοξική ένωση: διφαινόλη Α. Αυτό ταξινομείται ως ενδοκρινικός διαταράκτης και μερικές φορές ως αποδεδειγμένο καρκινογόνο.

Παλαιότερα πολύ παρούσα σε όλους τους τύπους συσκευασιών – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων – η δισφαινόλη Α αποσύρεται σταδιακά από την κυκλοφορία. Έτσι, ένας νόμος του 2015 το απαγόρευε σε όλα όσα σχετίζονται με τα τρόφιμα. Αλλά αυτή η ένωση χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως. Ωστόσο, επειδή τα έσοδα είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, είναι μόνα υπεύθυνα για το 15% του κινδύνου έκθεσης στη διφαινόλη Α!

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερη: οι έμποροι την εκτυπώνουν συστηματικά, αν και δεν είναι υποχρεωτική. Η εκτύπωση αποδείξεων είναι πράγματι προαιρετική για αγορές κάτω των 25 €, και σε πολλούς από τους ευρωπαίους γείτονές μας, εκτυπώνεται μόνο κατόπιν αιτήματος. Ξαφνικά, οι βουλευτές προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να περιορίσουν την έκδοσή τους.

Ένα νομοσχέδιο από την αναπληρωτή LREM Patricia Mirallès που κατατέθηκε στις 16 Ιουλίου 2019 ήδη πρότεινε να απαγορευτεί η εκτύπωσή του από το 2020 όταν ο πελάτης δεν το ζήτησε. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει το μέτρο από μόνο του, το οποίο θα ενσωματωθεί με τη μορφή τροποποίησης του σχεδίου νόμου για την κυκλική οικονομία, που εξετάστηκε από τις 25 Νοεμβρίου 2019.

Εάν το κείμενο εγκριθεί, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητηθεί απόδειξη για να εκτυπωθεί για αγορές κάτω των 10 € από το 2020. Ωστόσο, αυτό το κατώφλι θα αυξηθεί σε 20 € το 2021 και σε 30 € το 2022. Αυτό το μέτρο θα συνοδεύεται από εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Μερικές μάρκες αρέσουν Uniqlo ή Φύση και ανακαλύψεις έχουν ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία και προσφέρουν στους πελάτες τους να λαμβάνουν ηλεκτρονικό τιμολόγιο μέσω email αντί να εκτυπώνουν αποδείξεις.

Μια πρακτική που είναι πιθανό να διαδοθεί: οι εναλλακτικές λύσεις έναντι της διφαινόλης Α είναι πράγματι λιγότερο τοξικές και η μετάβαση σε άλλες τεχνολογίες εκτύπωσης φαίνεται πιο ακριβή από τη μετάβαση σε 100% άυλα τιμολόγια. Τι πιστεύετε για την εξαφάνιση της απόδειξης; Μοιραστείτε τη γνώμη σας στα σχόλια.