Απαγορεύτηκε η εφαρμογή TikTok από smartphone του Ναυτικού των ΗΠΑ

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 6 Ιανουαρίου 2020 στις 10 ώρες και 29 λεπτά

Το αμερικανικό ναυτικό απαγορεύει τώρα τη χρήση του TikTok στον στόλο των smartphone. Η επίσημη δήλωση του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ εξηγεί ότι αυτή η απόφαση ελήφθη για την εγγύηση της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Το TikTok ανήκει στην ByteDance, μια κινεζική εταιρεία που ελέγχει προσεκτικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την εξαγορά του Musical.ly.

Οι νεοσύλλεκτοι του Ναυτικού των ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο TikTok μεταξύ των νέων, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε σε άλλα μέρη του κόσμου (με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς λογαριασμούς τον περασμένο Ιούνιο) ). Πράγματι, το Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να το κάνει απαγορεύστε τη χρήση αυτής της εφαρμογής σε αυτό το σώμα του στρατού των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Huawei: στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πάροχοι δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν τον εξοπλισμό τους με δημόσιες επιδοτήσεις

Ο λόγος που δόθηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, υπολοχαγός, Uriah Orland, έχει ως εξής: Το TikTok ενέχει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Σε ένα σημείωμα που στάλθηκε σε όλους τους στρατιώτες του και αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, όλοι οι κάτοχοι ενός επαγγελματικού smartphone καλούνται να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή. Όποιος δεν υπακούει θα αποκλειστεί από το ενδοδίκτυο του Ναυτικού.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει εφαρμογές καταναλωτών στα επαγγελματικά τους smartphone. Όταν αυτά αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια προσωπικών ή ευαίσθητων δεδομένων (αποθηκευμένα στο τηλέφωνο ή στο intranet), το Γενικό Επιτελείο ζητά απλώς από τους χρήστες να τα απεγκαταστήσουν. Επομένως, η περίπτωση του TikTok δεν αποτελεί εξαίρεση, φαίνεται, αν και το Πεντάγωνο και ο στρατός των ΗΠΑ δεν προσδιορίζουν άλλα παραδείγματα απαγορευμένων εφαρμογών ή σε ποιο βαθμό ο TikTok αποτελεί απειλή.

Μια κινεζική εφαρμογή

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια δήλωση του γερουσιαστή των ΗΠΑ Chuck Schumer στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρήση της εφαρμογής στον στρατό των ΗΠΑ (και όχι μόνο στο ναυτικό). Μια ανησυχία που αφορά φυσικά την εθνική ασφάλεια και η οποία ασφαλώς (αλλά όχι επίσημα) συνδέεται με το γεγονός ότι ηιδιοκτήτης του TikTok είναι… κινεζικής καταγωγής. Επιπλέον, η TikTok αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελίας για μια περίπτωση μαζικής αποστολής δεδομένων σε Κινέζους διακομιστές.

Διαβάστε επίσης: Το TikTok στέλνει τόνους δεδομένων στην Κίνα χωρίς τη συμφωνία σας σύμφωνα με παράπονο

Αυτό είναι το ByteDance, μια ασιατική εταιρεία για την οποία γίνεται όλο και περισσότερο θέμα, ειδικά σε ολόκληρο τον Ατλαντικό. Συγκεκριμένα, απέκτησε τον περασμένο μήνα της μουσικής και κοινωνικής εφαρμογής Musical.ly για ποσό 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτή η χρηματοοικονομική συναλλαγή έχει προσελκύσει την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε έρευνα για ζητήματα που σχετίζονται με την … εθνική ασφάλεια.