Αναγνώριση προσώπου: Η Κίνα προσπαθεί να επιβάλει τα πρότυπα της σε διεθνές επίπεδο

Phonandroid : actu Android et High-tech

Μετατόπιση. ο 3 Δεκεμβρίου 2019 έως 11 ώρες 44 λεπτά

Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αναγνώρισης προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την ισχυρή επιρροή της Κίνας στην ανάπτυξη διεθνών προτύπων σχετικά με την αναγνώριση προσώπου, ενώ η χώρα χρησιμοποιεί συχνά αυτήν την τεχνολογία για σκοπούς καταστολής.

Λάμπα με κάμερα CCTV / Credits. : Pixabay

Η αναγνώριση προσώπου αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά πιθανότατα δεν έχει ξεφύγει από την αντίληψή σας ότι μια χώρα, ιδιαίτερα, είναι πολύ προχωρημένη σε αυτόν τον τομέα: η Κίνα του Xi Jinping. Όταν στη Γαλλία, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ηθικά ζητήματα σχετικά με τη γενίκευση αυτής της τεχνολογίας, η Κίνα αυξάνει τις ευκαιρίες να τη χρησιμοποιήσει. Η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται ήδη για τον εντοπισμό διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ ή για την προσεκτική παρακολούθηση και καταστολή εθνικών μειονοτήτων στο Σιντζιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων.

Η εξειδίκευση για το καλύτερο ή για το χειρότερο, που τοποθετεί τη χώρα σε ηγετική θέση, η οποία σήμερα οδηγεί την Κίνα να χρησιμοποιήσει όλο το βάρος της για να αναπτύξει διεθνή πρότυπα σχετικά με την αναγνώριση προσώπου. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα ξεκίνησε ένα “Εθνική ομάδα τυποποίησης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου” συγκεντρώνοντας 28 εθνικούς πρωταθλητές, συμπεριλαμβανομένων των SenseTime, China Telecom, ZTE και Dahua. Ο δηλωμένος στόχος αυτής της ομάδας είναι να δημιουργήσει πρότυπα για να καταστήσει την αναγνώριση προσώπου πιο αξιόπιστη και τα δεδομένα των χρηστών πιο ασφαλή στη χώρα και επομένως να αναπτύξουν την τεχνολογία.

Ωστόσο, μια έκθεση που ελήφθη από τους Financial Times επισημαίνει επίσης την επιρροή της Κίνας διεθνώς: το έγγραφο δείχνει έτσι πώς οι κινεζικές εταιρείες καθορίζουν σταδιακά πρότυπα με τη διεθνή ένωση επικοινωνιών. (ITU) που συνδέονται με τον ΟΗΕ. Κανονικά, τα πρότυπα που ορίζει αυτό το ίδρυμα είναι εξ ορισμού τεχνικά, αλλά οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι οι υπό συζήτηση προτάσεις συχνά λαμβάνουν τη μορφή συστάσεων πολιτικής.

Αυτό θα συζητούσε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αναγνώριση προσώπου από την επιβολή του νόμου, για την παρακολούθηση υπαλλήλων ή για τον εντοπισμό ενός ατόμου σε πλήθος. Ένα παράδειγμα προτύπου που εγκρίθηκε τον Ιούνιο – μετά από πρόταση της ZTE και της China Mobile – αφορά, για παράδειγμα, τους φωτεινούς σηματοδότες που περιλαμβάνουν ένα σύστημα παρακολούθησης βίντεο ικανό να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης προσώπου. Οι φωτεινοί σηματοδότες θυμίζουν εκείνους που χρησιμοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ εναντίον διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Στην Κίνα, η αναγνώριση προσώπου είναι πλέον υποχρεωτική για την αγορά ενός smartphone

Ένας από τους φόβους είναι ότι αυτά τα πρότυπα θα υιοθετηθούν ως τέτοια από αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες και θα ωθήσουν τη γενίκευση ενός ορισμένου αυταρχικού οράματος αυτών των συσκευών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της Κίνας σχετικά με αγορά.

Πηγή: Financial Times