Ένα selfie μπορεί σύντομα να είναι αρκετό για να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γαλλία

Phonandroid : actu Android et High-tech

Η Γαλλία δεν είναι γνωστή για τη διοικητική της ευκολία. Αλλά η κυβέρνηση εργάζεται για ορισμένες απλουστεύσεις. Οι τραπεζικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό ήδη από το επόμενο έτος, με, για παράδειγμα, το άνοιγμα λογαριασμού χρησιμοποιώντας selfie ή βιντεοκλήση.

Οι τεχνολογίες προχωρούν, αλλά δεν ακολουθούνται οι διοικητικές διαδικασίες. Ενώ είναι πλέον πολύ εύκολο να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας χρησιμοποιώντας βιομετρικούς αισθητήρες ενσωματωμένους στα smartphone μας (αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώριση προσώπου), ορισμένες διαδικασίες εξακολουθούν να είναι πολύ κουραστικές.

Μια προσέγγιση που είναι πλέον ξεπερασμένη

Πάρτε το παράδειγμα της τραπεζικής. Σήμερα υπάρχουν εντελώς υπηρεσίες χωρίς χαρτί που εκτελούνται σε ιστότοπο, εφαρμογή ή απομακρυσμένη τηλεφωνική υπηρεσία. Στη Γαλλία, είτε πρόκειται να ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζες είτε σε πιο παραδοσιακό κατάστημα, η διαδικασία είναι πανομοιότυπη: απαιτείται έγγραφο ταυτότητας, απόδειξη διεύθυνσης και υπογραφές του κατόχου. Και η διαδικασία διαρκεί, στην καλύτερη περίπτωση, 24 ώρες. Μια κατάσταση που καταγγέλλεται από γαλλικές διαδικτυακές τράπεζες που πρέπει να αντιμετωπίσουν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όπως η γερμανική υπηρεσία Revolut, η οποία έλαβε την ευρωπαϊκή της άδεια πριν από ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Η Google ξεκινά σε διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές: το άνοιγμα τρεχούμενου λογαριασμού θα είναι δυνατό το 2020

Μια κατάσταση που ορισμένοι θεωρούν ξεπερασμένες, ειδικά μεταξύ των διαδικτυακών τραπεζών. Ωστόσο, η κυβέρνηση εργάζεται για την απλοποίηση αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Les Echos. Μελετούνται δύο μειώσεις: την κατάργηση της υποχρέωσης παροχής αποδεικτικού διεύθυνσης (δεδομένου ότι οι τραπεζικές καταστάσεις δεν αποστέλλονται πλέον ταχυδρομικώς, αλλά τώρα δεν είναι άυλες) και την ψηφιακή αναγνώριση του πελάτη.

Άνοιγμα λογαριασμού με selfie ή βιντεοκλήση

Στην τελευταία περίπτωση, η γαλλική αρχή θα μπορούσε να αντλήσει έμπνευση από δύο μοντέλα που ήδη λειτουργούν στους Βρετανούς και Γερμανούς γείτονές μας. Το πρώτο ρυθμίζει το άνοιγμα απομακρυσμένων λογαριασμών χάρη σε μια βιντεοκλήση και ένα έγγραφο ταυτότητας. Οι τελευταίοι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα βασισμένο σε ένα απλό selfie. Υπάρχουν και άλλα μοντέλα, όπως έχουν εγκριθεί από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αλλά αυτές είναι οι δύο διαδρομές που προτιμά η Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: Τραπεζική κάρτα: όλο και περισσότερες τράπεζες επιστρέφουν μέρος των εξόδων των πελατών τους

Απομένει να επιλέξουμε ένα από τα δύο και να το προσαρμόσουμε στο γαλλικό δίκαιο, ιδίως στην πέμπτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η σύνταξη της οποίας θα οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2020. Οι ενδιαφερόμενες ομάδες εργασίας εξηγούν ότι οι τεχνολογίες απομακρυσμένης αναγνώρισης είναι τώρα αρκετά ακριβείς για να εγγυηθούν την προστασία από την απάτη. Απομένει να καθοριστεί ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός ατόμου που επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό και να τον τυποποιήσει έτσι ώστε να χρησιμοποιείται ομοιόμορφα από γαλλικές τράπεζες.

Πηγή: Les Echos