Έκπληξη, τα ανώνυμα δεδομένα σας δεν είναι καθόλου!

Phonandroid : actu Android et High-tech

Πιστεύατε ότι τα πραγματικά ανώνυμα δεδομένα σας ήταν; Μια μελέτη από Βέλγους και Βρετανούς ερευνητές προκαλεί ανησυχία. Στην πραγματικότητα, οι κάτοχοι αυτών των λεγόμενων «ανώνυμων» δεδομένων μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν.

Τα GAFAMs συχνά ξεχωρίζουν για τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Το Facebook έχει επίσης επιβληθεί πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την υπόθεση Cambridge Analytica. Ωστόσο, άλλες, λιγότερο ισχυρές εταιρείες κάνουν το ίδιο. Ορισμένοι προχωρούν ακόμη περισσότερο, καθώς διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι “ανώνυμα”. “Λανθασμένος! »Πείτε ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain (Βέλγιο) και το Imperial College London. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, Τα “ανώνυμα” δεδομένα είναι ένα τέχνασμαε και δεν συμμορφώνεστε με τους κανόνες του GDPR και του Νόμου περί απορρήτου των καταναλωτών.

Για να το αποδείξουν, ανέπτυξαν ένα σύστημα Μηχανικής Μάθησης για να αξιολογήσουν την πιθανότητα αναγνώρισης ενός λεγόμενου “ανώνυμου” ατόμου. Χάρη σε πολλά δεδομένα που περιέχουν δημογραφικά χαρακτηριστικά, κατάφεραν πολύ εύκολα να επαναπροσδιορίσουν “ανώνυμα” άτομα.

99% των Αμερικανών επαναπροσδιορίζονται

Ενώ υπάρχουν πολλοί άνδρες στα 30 τους που ζουν στη Νέα Υόρκη, λίγοι γεννήθηκαν επίσης στις 5 Ιανουαρίου 2019, οδήγησαν ένα κόκκινο σπορ αυτοκίνητο και έχουν δύο παιδιά και ένα σκυλί. – Luc Rocher, διευθυντής της μελέτης –

Όπως εξηγεί ο Luc Rocher, οι αλγόριθμοι που αναπτύχθηκαν καθιστούν δυνατή την αναγνώριση ενός ατόμου από γενικά δεδομένα. Αυτό το σύστημα διοχέτευσης επιτρέπει επαναπροσδιορίστε ένα άτομο με βάση τουλάχιστον 15 δημογραφικά κριτήρια (ηλικία, φύλο, τοποθεσία, οικογενειακή κατάσταση, εργασία κ.λπ.).

Η συγκέντρωση τόσων κριτηρίων φαίνεται περίπλοκη για εσάς; Ξανασκέψου το. Κατά μέσο όρο, Το 83% των ατόμων μπορεί να επαναπροσδιοριστεί βάσει τριών κριτηρίων : φύλο, ημερομηνία γέννησης και ταχυδρομικός κώδικας. Ακόμη πιο ανησυχητικό, η μελέτη αναφέρει την εταιρεία Data Broker Experian, η οποία συγκέντρωσε 248 χαρακτηριστικά ανά νοικοκυριό για 120 εκατομμύρια Αμερικανούς. Συνολικά, Το 99% των Αμερικανών μπορεί να επαναπροσδιοριστεί.